I’ve looked at clouds from both sides now.

Det här kan nog bli mitt mest kontroversiella inlägg någonsin och jag blir inte förvånad om jag får några vänner färre på facebook efter det här. Ifall ni har lätt att bli upprörda när det handlar om Palestina och Israel, har svårt att förstå liknelser eller tar saker på alldeles för stort allvar så gör ni nog bäst i att sluta läsa.

Jag tycker det är fascinerande att så många svenskar är så snabba på att välja sida i Israel/Palestinakonflikten och dessutom är så otroligt säkra på sin sak. Att välja vilken sida man håller på i detta evighetskrig är som att välja mellan Skeletor och Megatron. Det säger jag inte bara för att både Skeletor och Megatron båda är skurkarna i de fiktiva världar dom kommer från, jag säger det också för att det också uppenbart handlar om vem som får bäst recensioner i media och vem som har bäst merchandise (läs palestinasjal). Bara för att kidsen vill leka med Megatron nu när han varit med i två populära filmer betyder det inte nödvändigtvis att han är snällare än skeletor.

Poängen är att även om våran otroligt vänstervridna svenska press vill få oss att tro att det enda brott palestinierna begått är att älska för mycket och att de bara apterar sig själva med fredsduvor och kindpussar så är det faktiskt inte nödvändigtvis sant. Prova läsa nyheter eller se ett nyhetsprogram från något annat land så ser det genast lite annorlunda ut.

Vad det gäller den här ship to Gaza incidenten så bör det ultimata ansvaret ligga på Israels sida eftersom att det var en olaglig bordning och de använde uppenbart övervåld, men samtidigt så erbjöd Israel ship to Gaza en hamn där de kunde lossa sina förnödenheter och lovade i förtid att de skulle stoppa alla försök att bryta blockaden. Så Ship to Gazas seglats skulle nog kunna skrivas in i guinnes rekordbok som det kanske största marina långfingret i historien. Petar man en sovande björn i ögat så måste man ändå på något sätt vara beredd på att björnen blir arg, även om björnen borde veta bättre.

Sedan gäller det de som blev skjutna, ifall det är så som videorna visar att soldaterna blev anfallna direkt de kom ombord så har jag absolut all förståelse i världen att de skjöt människor, det skulle jag också ha gjort, skulle inte ni? Sen har det ju också börjat komma rapporter om att flera av de turkiska aktivisterna uttryckt en önskan att dö som martyrer innan de åkte. Hur som helst så tror jag inte det finns en enda trovärdig människa i hela världen som objektivt kan berätta exakt vad som hände. Och med det menar jag att jag har en hälsosam skepsis mot både Israels videor, Ship to Gazas uttalanden och Henning Mankells svamlande. Och det tycker jag resten av världen också borde ha.

Stämningsmusik: Joni Mitchell – Both Sides Now

Relaterat fast orelaterat.

1. Shit vad schyssta Egypten är som öppnat gränsen på sin sida. Vilka jävla änglar va?

2. Den här kvinnan var den första jag hörde uttala sig om saken på radio. Jag är äcklad över hur dålig förälder man kan vara och jag hoppas att någon ringt till de sociala myndigheterna. Ifall man tar med sitt ettåriga barn på en båt som är på väg till Gaza på ett väldigt provocerande uppdrag så tycker jag nog kanske inte att man ska få ha barn.

3. Jag hörde att Henning Mankell nu vägrar låta sina böcker översättas till hebreiska. Det blir spännande att se hur den Israeliska befolkningen kommer klara sig utan Kurt Wallander i framtiden.

4. Kul också att se att judehatet lever i maktens korridorer. Det blev ju omodernt där ett tag men nu verkar det äntligen göra en storstilad comeback.

6 Replies to “I’ve looked at clouds from both sides now.”

  1. Syrran min var i Palestina i ett halvår för att se hur förhållandena var där nere förra året och vad jag har hört från hon så verkar Israel vara ena riktiga svin

  2. Nå, blev jag bordad av människor på internationellt vatten skulle jag nog också försvarat mig mot dem. Hade dock haft med mig pistoler istället för järnrör och knivar.

  3. Ifall du försvarar dig själv gör du inte ett skit. Ifall du försvarar lasten och båten så anfaller du Israelerna. Och jag tror knappast det var så att de flöt omkring och var osäkra på vilka det var som bordade dom. Ifall det kanske var pirater så är det klart att man försvarar sig, men nu visste dom att det var Israel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *