Some internet was sent by my staff at ten o clock in the morning on friday. I got it yesterday!

När vi ändå är inne på amerikanska nyheter så läser jag även att det finns ett förslag i USA som ska ge Obama rätt att stänga ner internet vid en nödsituation. Självklart ifrågasätter jag hur i helaste helvete det skulle kunna gå till, men själva tanken på att det skulle gå att göra gör mig upprörd, och att någon skulle ha makten att stänga av fri information för hela världen är snudd på äcklande.

Mitt i allt det här så insåg jag också att Obama har makten över  så många kärnvapen att han kan spränga sönder hela världen i så små delar att de går att sila genom ett tennisrack. Och att det inte irriterade mig i närheten av lika mycket som tanken på att han kan få makten att stänga ner mitt internet.

Man vet att man kan prioritera när man skiter i nukleär vinter så länge man kan streama i hd och kolla facebook.

One Reply to “Some internet was sent by my staff at ten o clock in the morning on friday. I got it yesterday!”

  1. Internet fungerar genom att nätverk och nätverksenheter är ihopkopplade och kommunicerar utan mellanhänder, med hjälp av IP-nummer (eller annan tillämplig teknik). Datan går inte genom USA, så det går helt enkelt inte för dem att “stänga Internet”, men de kan däremot skada namnsystemet som till skillnad från Internet är toppstyrt: det finns en auktoritet av tretton rotnamnservrar som säger vilka domännamn-till-IP-konverteringar som är ÄKTA. Men inte ens alla rotnamnservrar är i USA. Sverige har en.

    Skulle USA klippa Internet ut- och in från sitt lands gränser skulle vi gå miste om att kunna använda deras servrar, och kanske inte kunna surfa helt ordentligt, men även om (OM!) icke-amerikanska rotnamnservrar skulle plockas ned så skulle säkert alternativ dyka upp.

    Vi får hoppas på att Google, YouTube och Facebook har spegelservrar i Sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *