Arvikafestivalen gräver sin grav hela vägen till Kina.

Arvikafestivalen går ut med att de nästa år ska vara jämställda och boka exakt lika många kvinnliga akter som manliga och uppmanar andra svenska festivaler att göra samma sak. Det här kan vara det dummaste jag har hört någon säga sen jag hörde Fox news rapportera om att Talibanerna tränar apor att använda skjutvapen för att döda de otrogna. Nu vet jag inte om de menar att det är 50% av frontfigurerna som ska vara kvinnor eller om det gäller alla i ett band. Men hur vi än ser på det så tror jag inte på det. Ifall det finns ett enda område i hela världen där det är klar skillnad mellan män och kvinnor så är det sång/musik. Ifall människor tror någonting annat har de aldrig haft ett intresse för musik.

Kvinnliga artister har varit mer nischade, ofta skapade helt och hållet av skivbolagen mer på grund av deras utseende än deras musikaliska talang ochoftast inom den genre som kvinnor anses passa inom just då. Och även ifall de varit duktiga musiker så har kvinnliga artister ändå varit mer nischade och smalare musikaliskt än män. Senast på 2000talet hade vi antingen Britney Spearsfalangen eller singer songwritertjejerna som Laleh, Anna Ternheim och Anne brun. Så har det alltid varit och det jag säger i det här blogginlägget är absolut inte att det är rätt att det har varit så, men nu är det så det ser ut och därför har vi många fler bra manliga artister inom olika genrer.

Jag kan hålla med om att det borde ändras, i den mån det går. Rösten är någonting som jag antar att alla kan hålla med om skiljer mellan män och kvinnor. Och hur vi än ser på jämställdhet så kommer alltid manliga eller kvinnliga röster passa bättre till vissa musikstilar. Och jag tror det är på väg åt rätt idag men att säga att man ska boka 50% kvinnliga artister och försöka få andra festivaler att göra samma sak är som att sparka in dörren till Louvren och börja plocka ner Da Vinci och Van Gogh för att få in fler kvinnliga målare. Det skulle inte vara lika svårt ifall varje festival bara skulle boka nya artister men det funkar inte så, alla lyssnar inte på ny musik och dessutom skulle varje festival bli exakt likadan och jag har svårt att tänka mig någonting lika tråkigt och dessutom finansiellt dåligt för alla inblandade.

Åsikter på det?

Stämningsmusik: Alla låtar som man någonsin kan tänkas vilja lyssna på

5 Replies to “Arvikafestivalen gräver sin grav hela vägen till Kina.”

  1. Jag hoppas någon har något att säga om saken. Jag vill veta om någon har en annan åsikt och faktiskt kan försvara den.

  2. Kunde säga så mycket om det här, men håller med om att det är löjligt att kvotera in kvinnliga band. Det kommer sluta med att alla frågar sig vid varje spelning med feminin uppstättning om detta band verkligen förtjänar att få spela eller om de bara är där tack vare positiv diskriminering, oavsett om de är bra eller dåliga.

    Däremot kan man ju diskutera varför kvinnor inte finns mer spritt representerade inom musikbranschen, om det beror på skillnad i uppfostran (dvs. pojkar uppmuntras att ta plats, stå i första rum, hävda sig: egenskaper som är perfekta för en framtida musiker som måste utmärka sig på scen), brist på idoler för unga tjejer, förutfattade meningar om vilken typ av musik kvinnor “kan” spela osv.

Leave a Reply

Your email address will not be published.