Litteraturuppgift 1 – Bokrecension: Råttan i pizzan.

Råttan i pizzan innehåller 100 moderna folksägner och redovisar deras ursprung och mening. Bengt af Klintberg har skrivit journalistens kanske viktigaste toalettbok. En bok som utbildar och underhåller genom sina 100 kapitel.

Jag försöker inte förringa Råttan i pizzan på något vis när jag skriver att det är en toalettbok. Men dess upplägg liknar det i toalettböckerna. Ni vet de där små böckerna med en bild av ett utedass på framsidan som hänger i ett snöre på var och varannan toalett. Ofta fyllda av otroliga historier och ”sanna fakta”.

Råttan i pizzan är på samma sätt fylld av korta historier. Men i motsats till den klassiska toalettboken bygger Råttan i pizzan på fakta och forskning med tillhörande källförteckning. Kapitlen är ungefär två sidor långa och börjar med en sägen och sedan fortsätter Klintberg med att förklara sägnens ursprung och sociala funktion.

Boken synliggör vikten av källkritik på ett underhållande sätt. Den beskriver vart och hur sägner uppkommer och även hur de reser genom världen och förändras genom tiden. Jag tror att de flesta som läser boken kommer hitta någonting som de själva någon gång trott på eller stött på i tidningen.

Boken visar också på ett skrämmande sätt hur sägner kan avspegla och förstärka samhällets rädslor och fördomar. Det är oftast det okända eller främmande som ställer till med problem. Råttköttet serveras aldrig på en svensk restaurang.

När kinamaten kom till Sverige var det på en kinesisk restaurang som den smutsiga gnagaren fick agera tuggmotstånd. När pizzan kom var det pizzerior som hade råttkött i maten. Och när den första kebabrullen började snurra i Stockholm kan vi vara säkra på att någon redan hört från säkra källor att det är råtta i kebabkött.

I grunden är det fördomarna om att invandrare är smutsiga och äter vad som helst som startar dessa folksägner och folksägnerna förstärker i sin tur fördomarna.

Men nu är det inte bara mörker i Råttan i pizzan. Det är svårt att inte dra på läpparna när Klintberg berättar om den exploderande toaletten för att sedan förklara hur det oftast är tragiskt när människor gör illa sig, men om det är stjärten som råkar illa ut är det alltid komiskt.

Råttan i pizzan är en väldigt intressant och underhållande faktabok. Och skulle du när du läser bli rädd att toaletten ska explodera eller att en boa ska krypa upp genom avloppet kan jag meddela att även om jag beskrivit den som en toalettbok så passar den minst lika bra i bokhyllan eller på nattduksbordet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *