We were somewhere around Barstow, on the edge of the desert, when the drugs began to take hold.

Den här pollen finns att rösta i på Aftonbladets hemsida. Jag gillar hur marijuana och hasch är två olika kategorier trots att det är exakt samma sak. Det är som att de skulle haft två olika alternativ för alkohol. Alkohol ur burk eller alkohol ur flaska. Sen gillar jag också att pollen visar hur medveten Sveriges befolkning är när man ser resultatet, 27% tycker att hasch ska vara lagligt och 52% tycker att marijuana ska vara lagligt. Trots att det är samma sak.

I resultatet ser man också att 82% tycker att världens farligaste och mest skadliga drog ska vara laglig. Alkohol då alltså. Enligt forskning som idag åter igen blev aktuell eftersom att man imorgon röstar om marijuana ska göras helt lagligt i Kalifornien. För er som inte orkar läsa länken så är det forskare som betygsatt drogernas fara för individen tillsammans med den skada de gör på samhället och närastående.

I topp ligger alkohol med 72 av 100. Följt av heroin på 55 och crack med 54. Kokainets 27 poäng slår precis cigaretternas 26. Men bland de droger som är mindre skadliga än lagliga cigaretter hittar vi bland annat:

Amfetamin (23)

Cannabis (20)

Benzo (15)

Ketamin (15)

Methadone (14)

Mephedrone (13)

Ecstasy (9) Märk väl att ecstacy är en åttondel så farligt som alkohol.

Lsd (7)

Svamp (5)

Om ni undrar så röstade jag precis som på bilden. Det kan verka lite missvisande eftersom att det självklart finns olika grader av laglighet. Lagligt att bruka, inneha, köpa, sälja osv. Men i grunden är det min åsikt att själva användandet av en drog aldrig någonsin ska vara olaglig. Det finns ingenting som lika effektivt kan vända ett bruk till ett missbruk som att göra brottslingar av människor. Som det är idag kan du inte söka hjälp ifall du känner att det börjar gå lite för långt. När du söker hjälp erkänner du nämligen ett brott och riskerar att bli av med jobbet.

En drogpolitik baserad på fakta istället för känslor skulle nog vara någonting för Sverige.

Men det kan man i och för sig säga om all politik.

Stämningsmusik: Teddybears feat. Flaming Lips – Chrystal Meth Christian

Diskutera gärna!

3 Replies to “We were somewhere around Barstow, on the edge of the desert, when the drugs began to take hold.”

  1. Som vanligt trivs jag med dina inlägg. Köper ditt resonemang i frågan trots att jag själv från början var totalt ovetande. Bra motiveringar ger dig moraltestets högsta poäng.

  2. Drogpolitik är roligt. I England så blev ordföranden för regeringens rådorgan i drogpolitik sparkat för att han uttryckt i princip det här: “Om jag skulle välja mellan att ge en främling en skål jordnötter eller en skål ecstasy så skulle jag ge honom/henne skålen ecstasy. Sannolikheten att man drar på sig oönskvärda effekter av ecstasy är mindre än sannolikheten att människan kommer vara allergisk mot jordnötter.”

    Sen fick han sparken. Facts < morals.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *