Ge mig ett glas innan baren stänger, ge mig ett glas innan jag törstar ihjäl.

I metro kan vi även läsa att var tionde svensk dricker för mycket.

Så många som var tionde svensk över 15 år har idag ett sådant sätt att dricka att de riskerar att bli alkoholister. Det visar en ny undersökning bland 10000 svenskar som presenterades av folkhälsoinstitutet igår.

Det följer även med en liten faktaruta med ett test. Jag höll på att ramla av stolen när jag märkte att jag själv är i riskzonen. Män är i riskzonen ifall de dricker mer än 14 standardglas i veckan eller fem standardglas vid ett och samma tillfälle! Jag tror bestämt att jag druckit mer än fem standardglas vid något tillfälle.

Det var en fruktansvärd känsla, jag blev alldeles glad och till mig. Jag ville prata med människor och röra mig till musik. Jag hade fruktansvärd ångest dagen efteråt, hur kunde det gå så snett? Och nu sitter jag här, i riskzonen. Jag förstod att det var onyttigt men jag hade ändå aldrig kunnat tro att jag skulle smittas av alkoholism!

Vid närmare eftertanke minns jag nog den gången jag drack mer än fem standardglas vid ett och samma tillfälle. Jag är inte 100% säker men det kan vara varje gång de senaste tio åren. Det är nog kört för mig. Jag får ringa de senaste tio människorna jag druckit med och säga att det är bäst de testar sig så att jag inte smittat dem med min alkoholism.

Men artikeln har i alla fall en positiv sida. Den visar att unga kvinnors drickande ökar mest och att riskdrickandet minskar bland unga killar. Så ur jämställdhetsperspektiv är det jättebra. För kvinnor är det nio standardglas i veckan eller fyra standardglas vid ett och samma tillfälle.

Rebel without a cause

Stämningsmusik: Royksopp – The Alcoholic

3 Replies to “Ge mig ett glas innan baren stänger, ge mig ett glas innan jag törstar ihjäl.”

  1. I och för sig kan jag fråga mig vad ett standardglas är. Min standard är nog att dricka vin ur ölglas så jag kanske ändå klarar mig?

  2. Hur många som dricker kan förövrigt ärligt säga att de inte är i riskzonen? Jag kan inte komma på någon som inte dricker mer än fem glas per festtillfälle.

    Eller menar de kanske exakt samma tillfälle? Så att det handlar om att man kan ha problem om man sveper fem glas öl direkt efter varandra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *