Slut med gnällandet.

Vad är det för människor som alltid ska påpeka att det finns folk som har det värre? Idag satt jag i grodan ro på spårvagnen och läste metro tills jag kom till insändarna. Där hade någon avskyvärd lattesurplande ursäkt till människa skrivit en insändare där hon klagade på att vi nordbor är allt bra gnälliga. Hon upplyste mig om att i resten av världen är det översvämningar, krig och folk svälter. Och här gnäller vi bara för att några tåg blivit försenade i vinter? Löjligt tyckte hon.

Jag satte kaffet i vrångstrupen av chocken. Krig? Svält? Kan det vara möjligt att det alltså finns det folk som har det värre än mig tänkte jag? Jag som trodde att jag hade det sämst i hela världen! Efter lite snabbt bläddrande i tidningen kunde jag konstatera att hon inte förde någon osanning. Jag bestämde mig genast för att aldrig mer klaga på någonting. Sedan började jag fundera lite. Kan det finnas någon som har det bättre än mig? För enligt den ofelbara logiken att jag inte får klaga om jag inte har det sämst får jag ju inte vara glad om jag inte är lyckligast i världen. Så nu är jag dömd att leva resten av mitt liv som ett tomt känslokallt skal av en människa, okapabel att känna glädje, sorg, ilska, irritation eller kärlek. Kanske kan jag med tiden och lite tur bli den olyckligaste människan i världen och på min dödsbädd äntligen få yttra några korta svordomsramsor.

Hur självgod ska man egentligen vara innan man sätter sig och skriver en sån här insändare? Det enda jag vet om författaren är hennes förnamn, men jag har spenderat dagen med att fantisera fram en profil i mitt huvud.

Hon är 23 år gammal och bor i andra hand i majorna. Hon har aldrig jobbat men har gått flera kurser på högskolan, bland annat filosofi. Hon tror på horoskop. Hon handlar ibland på second hand men försöker få det att låta som att hon alltid gör det och sticker gärna in ett uttalande eller två om hur miljömedveten man är när man handlar second hand. Hon röstar på vänsterpartiet, mest för vänsterromantikens skull. Hon går gärna i demonstrationståg men skulle inte se någon skillnad på vänsterpartiets och sverigedemokraternas valprogram. Hon säger att hon lyssnar på smiths men kan bara namnet på en låt. För den är med i singstar.

Hon är med i greenpeace som hon gärna nämner i en statusrad på facebook för att folk ska se att hon “gör sitt för jorden”. Hon är vegetarian men äter både fågel och fisk, för det får man göra. Hon handlar ekologiskt och kravmärkt, det smakar ju så mycket fräschare än allt giftbesprutat. Hon är uttalat emot genmanipulering av grönsaker utan en tanke på att det räddat över en miljard människor från svält. Hon äger ingen tv på grund av att hela csn går till att köpa kläder, hon säger att det är för att hon inte gillar att se på tv. Hon beskriver sin stil som bohemisk. Hon vet inte vad det betyder.

Och inatt kommer hon sova gott för att hon lyckats upplysa alla okunniga människor om världens problem.

3 Replies to “Slut med gnällandet.”

  1. Ännu mer skruvat blir det när man inser att hon faktiskt KLAGAR på att andra klagar! Det finns faktiskt de som är fullt medvetna om att folk klagar trots att de har det bättre än många andra, och DE klagar inte! Hur har då hon/han rätt att klaga på de som klagar när det både finns de som har det sämre än de som klagar och även de som inte klagar trots att de stör sig på folk som klagar?

  2. Nu skulle man haft en näthatare på bloggen som kunde klaga på att jag klagar på att hon klagar på att folk klagar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *