Det pågår två utredningar om public service. Den ena av kulturdepartementet, den andra är allmänhetens utredning. Den utredningen startades bland annat av vänner på JMG och jag har länge tänkt skriva ett inlägg om det, men det har alltid glömts bort till fördel för annat. Men nu tänkte jag göra ett försök i alla fall.

Som jag ser det är det viktigaste att Sveriges Radio och Sveriges Television har yrkesstolta och duktiga journalister med hög trovärdighet. Utöver detta sänder de också underhållning, som även om den oftast inte uppskattas av mig, är populär bland folket.

Och det är väl där, som jag förstår det, som skon klämmer för många. De tycker att det inte ska sändas ren underhållning, för det ska de andra kanalerna ta hand om. Det är svårt att konkurrera mot ett företag som får gratis lagstiftade pengar varje år.

Många år höll jag med om det, jag ville inte betala någon licensavgift. Men ju mer insatt jag blir i världens mediaklimat desto mer tycker jag att det inte bara är okej, utan en nödvändighet. Det är vår kvalitativa nyhetsrapportering som gör att vi inte kommer få ett svenskt Fox News, det vill säga ren politisk propaganda förklätt till nyheter. Det är SR och SVTs trovärdighet som gör att andra nyhetsprogram inte kan komma med rena lögner, för det skulle upptäckas direkt.

Men varför kan de inte bara ha nyheter då? Det här kanske känns som spekulationer, men jag tror inte att folk tittat på nyheterna om tv-kanalen är väldigt impopulär. Jag tror det krävs ett stort varierat utbud för att folk ens ska ha SVT sparat på sina TV-apparater eller SR på sina radioapparater. Vår generation kanske vet vad som gäller men när de yngre generationerna börjar intressera sig för nyheter kommer de inte slå över till en tv-kanal med enbart testbild, rysk dockfilm och nyheter.

Det pratas också om de radio och tv-kanaler vi kanske missar genom att ha konkurrenskraftig public service. Och jag tror helt klart att det är sant att vi missar några. Den som bara är intresserad av bandy och skiter fullkomligt i Littorinaffären kanske hellre vill ha en kanal med bandy dygnet runt. Men man måste också vända på steken och prata om det nyhetsklimat vi kanske skulle tappa. Det kanske är min naturliga misstro till stora företag men den dag som vissa vinstdrivande företag kan äga de populäraste tidningarna, radiostationerna och tv-stationerna utan att ha den sortens kvalitetskoll som SVT och SR utgör tror jag vi är illa ute.