Hundra miljoner

Bandet Stiftelsen har nu hundra miljoner spelningar på Spotify. Hundra miljoner. Frågan är vem som bär ansvaret för att ha tillåtit detta ske.

Enligt SIFO är tydligen de viktiga valfrågorna jobben, miljön eller skolorna. Det är för mig bisarrt att vuxna människor kan sitta och diskutera jobbskatteavdrag eller om farmor Agda har rätt till ett kokt ägg på påsken, när Stiftelsen har hundra miljoner spelningar på Spotify. Hur kan någonting sånt här fått ske 2014? Och i Sverige?

Till att börja med så borde Cilla Benkö, verkställande direktör på Sveriges radio, avgå. Det börjar vara dags att public service tar sitt ansvar även när det gäller musiken. Den abort till låt som är Vart jag än går står för nästan 39 miljoner av deras spelningar och har tveklöst populariserats av Sveriges radios oansvariga musiklistor. Det måste ju finnas något slags kulturellt ansvar för public service och varken P3 eller P4 lever upp till det. Senast igår fick jag höra låten Dubbel Margarita av gruppen Far & son som för tillfället ligger på P3:s B-lista. Det finns inga ord.

Hur skulle vi reagera på om SVT drog igång ett femminuters klipp från Jersey shore var tionde minut? Det hade knappast ansetts vara okej. Är det egentligen konstigt att Sverigedemokraterna går framåt i undersökningarna när åtminstone en fjärdedel av sändningstiden går åt till att slå fast att det är okej att vara fullkomligt smaklös, att det finns fler där ute som också är idioter.

Eller ses det det som ett slags nutida Joelbitar? Är tanken att vi andra ska lyssna på det och förstå att vissa föds annorlunda och är  mindre lyckligt lottade? Det kanske inte är en slump att Robert Petterssons röst beskrivits som lika dos skitnödighet och downs syndrom. Men nog skulle jag hellre äta en näve sand tillsammans med Joel än tvingas lyssna på hur Robert Pettersson försöka darra på rösten och sjunga känslosamt. Sand på vägen ner smakar bättre än på vägen upp.

Kanske är det dags att musikbranschen får en motsvarighet till livsmedelsverket. Uppenbarligen fungerar den oreglerade skivmarknaden som vi har idag jävligt dåligt. Det parti som vågar ta tag i den här heta potatisen har i alla fall min röst, för så här kan det inte få vara.

Hundra miljoner spelningar.

Vakna Sverige.

 

2 Replies to “Hundra miljoner”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *