Filmtipset: Noll att förlora

vlcsnap-2015-08-30-22h35m39s765

Såg en gammal 80-talsklassiker ikväll, Noll att förlora, eller Less Than Zero som den heter på engelska. En romantisk komedi i klass med andra skrattfester som Requiem For a Dream och På driven i New York. I huvudrollen ses Robert Downey Jr som spelar sig själv, Jami Gertz som Blair och Andrew McCarthy som Clay.

I filmen återvänder Clay hem från college för att fira ännu en trist julafton med familjen. Föga anar han att festen bara har börjat, college bleknar i jämförelse när man hänger med spjuvern Robert Downey Jr som måste skaffa sig ett jobb som går ut på att festa för att betala av en skuld. En kärlekstriangel uppstår och man frågar sig om kompisgänget kommer att klara sig genom julen? Vem kommer Blair att välja och Kommer Clay ens vilja åka tillbaks till college efter det perfekta jullovet?

Less_Than_Zero_056

Det är en film med en ganska stor dos allvar och med tredimensionella och välskrivna karaktärer fämfört med andra samtida collegefilmer som Revenge of the Nerds eller Can’t buy me love. Men det kanske är att vänta då det är Bret Easton Ellis som skrev boken som den är baserad på. Less Than Zero är hans debutroman som skulle följas av andra farser som American Psycho och Rules of Attraction.

Slutet är lika hjärtvärmande som det är roligt. Den kan ge en rejäl dos feelgood när man själv är nere, fungera perfekt att se i damsällskap eller varför inte med hela familjen på julafton? Det är trots allt en julfilm. Kul för alla från femton till sextiofem.

Betyg: 4/5

less-than-zero

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *