Fången på seniordiscot

I dag gjorde jag åter igen ett gigantiskt misstag. Jag gick och handlade på Ica under lunchen istället för att äta en klassisk journalistlunch bestående av kaffe och en näve cigaretter. Det kurrade lite extra i magen och jag tänkte att det skulle sitta fint att suga i sig ett rack med revbensspjäll en tisdag som denna. När jag passerade svängdörren in till Icas fruktavdelning och tagit min korg så insåg jag omedelbart min tabbe. Så långt ögonen nådde såg jag vita hårstrån och glänsande skalper. Det var seniortisdag. “NÄ MEN ÄR DU OCKSÅ HÄR?”, ekade det från alla håll och kanter.

Jag trängde mig fram i klaustrofobisk panik mellan tanter och farbröder med flashbacks från System of a Down i Hultsfred 2005. Trycket på charkdisken var som vid ett kravallstaket. Jag lovar att en stor andel av seniorerna som var där var egentligen medelålders när de anlände. Själv hade jag rakat mig på morgonen men hade helskägg och trasiga kläder när jag väl fick mina revbensspjäll. Jag tänkte köpa snus också men alla mina id-handlingar hade gått ut för länge sen när jag väl stod i kassan så det hoppade jag över.

Jag förstår inte hur alla de äldsta i samhället har tid att gå och handla vid lunchtid på en arbetsdag. Eller det kanske jag gör. Det är väl som deras klubbkvällar ungefär.

“Ska du ut på Ica på nästa tisdag? Kom till mig vid åtta så kan vi börja förhandla”, planerar de redan ute vid korvdisken. Sen träffas de hemma hos någon, dricker kokkaffe på fat, kollar i reklambladet och lyssnar på P4 så att det skallrar i köksfönstret. Sen ger de sig ut på stan vid tiotiden på förmiddagen.

Jag har så klart mig själv att skylla. Vid det här laget borde jag lärt mig vilka dagar man ska undvika att handla om man ska få någonting gjort resten av dagen. Det börjar bli högprioriterat att skaffa Icakort så att jag kan betala i självutcheckningen, dit har de inte hittat än så där är man relativt ensam.

Förr kunde man komma undan genom att ställa sig i kassan med bara kortbetalning, men det är över. Nu ska kassörskan spela finns i sjön med en lek bestående av ett betalkort och 51 utgångna medlemskort på diverse affärer när jag står ett par platser bak och dör inombords.

Hade jag bott i Haparanda hade jag kunnat följa upp det med en avslappnande runda på Ikea efteråt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *