Dagens musik.

Vi lyssnade på radio nästan hela vägen till Göteborg. Det var faktiskt hemskt länge sen jag lyssnade på radio och därför har jag inte lagt märke till att de flesta låtarna är från artister med autotuner-effekt på rösten. För er som inte vet vad det är så är det den effekten som ger den robotliknande rösten i Daft punks One more time och även gör att Cher låter som en downs-syndromare i hennes hit Believe från 1998. Vad autotuner gör är att den fixar till orena toner så att det låter bättre men kan även användas för en musikalisk effekt (Ifall autotuner måste fixa till tonen väldigt mycket blir rösten ganska “robotisk”).

Jag satt länge och funderade på om det 2010 verkligen är så förbannat nytt och coolt med autotunereffekt att det ska vara med i varenda jävla låt på topplistorna (kolla bara topplistan på spotify, garanterat över 70% iaf). Det började ju faktiskt kännas rätt gammalt redan när Kanye West släppte sin förra skiva som bestod till 95% av autotunerröst.

Efter att ha funderat ett tag så slog det mig. Det är inte den musikaliska effekten som är populär. Den enda förklaringen är att de flesta av dagens riktigt populära artister är så gud förbannat jävla värdelösa att de inte kan sjunga i närheten av så pass bra att det ens är möjligt att maskera det faktum att de använder autotuner för att rätta till lite felaktiga toner. Det här är en konspiration från skivbolagens sida. De låtsas helt enkelt att det ska låta som det gör för då slipper de ha med riktiga artister att göra. Riktiga artister kanske skulle komma med åsikter eller idéer och det vill vi väll inte?

Att göra musik idag kan delas upp i sju enkla steg.

  1. Ta in en slumpvis utvald undernärd crackhora eller uteliggare.
  2. Spola av dom med en slang.
  3. Ge dom nya kläder, täck i smink och/eller ge dom en väldigt stor medaljong.
  4. Sjung in låten.
  5. Lägg på autotuner.
  6. Häng guldskivan på väggen.
  7. Upprepa.

Eller är det jag som är en gubbjävel som bara inte förstår mig på dagens popmusik och bara hänger kvar i gamla dammiga band från den tiden när man var tvungen att ha talang för att få någonting för det? Att klaga på ny musik har länge varit som att svara på hundrakronorsfrågan i Jeopardy, dvs väldigt lätt och inget man behöver vara stolt över att man kan. Men jag kände mig tvingad att göra det ändå.

Riktig talang:

2 Replies to “Dagens musik.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *