The day the whole internet went away.

Igår (söndag) jobbade jag för att jobba in fredagen när jag åker till Paris. När jag slutade var det ruskigt fint väder så jag åkte hem och gjorde slag i saken och bytte till sommardäck. Jag köpte ju min bil nästan exakt när man var tvungen byta och att byta till sommardäck/vinterdäck är ju något som kräver några veckors psykologisk förberedelse och ojande.

När jag sedan kom upp i lägenheten upptäckte jag till min fasa att jordgloben på routern lyste rött. Jag frös till när jag insåg att min enda riktiga vän internet hade övergett mig utan att ens säga adjö. Efter att ha legat i fosterställning och gråtit en kvart bestämde jag mig för att ringa Lenn och fråga ifall han hade sett internet men när jag plockade upp telefonen hade han redan skickat ett sms där han förklarade internet var spårlöst försvunnen. Jag ringde ändå bara för att säkerställa att det här inte var ett grymt skämt från han och internet, det var inget skämt.

Till slut så beslutades det att vi skulle mötas utomhus och utföra en slags aktivitet som man bara kan göra i verkliga livet. “Grilla” kallades det. Själva tanken att umgås med människor utan alkohol i kroppen kändes läskig, nästan som en attack på min själva varelse, men utan internet fanns inget att välja på. Likt en kattunge som just kommit ur sin bur staplade jag utanför dörren, fräste åt solen och sprang snabbt till bilen.

Vi åkte till delsjön och satte oss vid vattnet. Jag, Gustav, Lenn och Kalle. Jag blev förfärad över att se hur många som var där. Internet måste vara helt borta för att så många skulle visa sig utomhus på en söndag tänkte jag. Ett gäng i våran närhet var extra upprörda, de var så arga att de stod och kastade ett diskusliknande föremål på varandra. Jag tänkte först gå emellan men min rädsla att skadas var större än mitt civilkurage. Som tur är verkade deras ilska avta efter ett tag och de slutade kasta på varandra för att övergå till att prata med varandra, troligtvis om hur mycket de saknade internet.

Efter det här fick jag beskrivet för mig hur vi skulle gå till väga för att “grilla”. Man skulle tydligen tända eld på en bädd av kol och sedan värma upp kött och annat på den. Kött på en söndag tänkte jag? Jag drog till minnes att jag i min barndom kanske åt riktig mat på söndagar men jag är inte riktigt säker. Jag frågade om det inte var så att man skulle använda “grillen” som ett värmeelement och att vi istället skulle äta chips, dip och godis som man alltid gör på söndagar. De andra hävdade att vi faktiskt skulle äta riktig mat. Jag tyckte att någon skulle googla “grillning” bara för säkerhets skull men kom på mig själv mitt i meningen och en tår började falla från min kind när jag blev påmind om det stora sveket.

Nåväl, vi grillade, chillade och åkte sedan hem. Jag hade fått så många intryck under dagen att jag gick direkt in i mitt rum och slog igång en nedladdad musikfilm och somnade klockan sex på kvällen. Idag när jag kom hem hade internet kommit tillbaks och galaxen var ännu en gång i frid. Det var en läskig upplevelse att göra någonting på riktigt på en söndag, men jag kan tänka mig göra om det igen under mer kontrollerade och välplanerade former.

Den väldigt seriösa frågan är: hur skulle människor påverkas ifall internet skulle stängas ned för underhåll varenda söndag? Man skulle behöva umgås och se till varandra för att få förströelse mitt i all bakisångest. Själv gör jag alldeles för sällan någonting på söndagar. Det kanske är på grund av den hundraåriga vintern vi just genomlevt som det känns väldigt avlägset men det känns faktiskt som att söndagen länge har varit en dag dedikerad till att pressa i sig själv så mycket bajs som möjligt för att dränka sin bakfylla och sen bara ligga i soffan och titta genom tio avsnitt av valfri skitserie man redan sett bara för att man ska slippa tänka.

Det här inlägget är som ni kanske misstänker skrivet med en del ironi och jag tror jag kan vara en av de minst teknikfientliga människorna som finns men jag känner faktiskt helt seriöst att det kanske inte vore så dumt om internet skulle gå ner varje söndag så att människor skulle vara tvungna att umgås istället.

[/Wall of text]

Stämningsmusik: From First To Last – I Liked You Better Before You Were Naked On the Internet

2 Replies to “The day the whole internet went away.”

  1. Det är lugnt, eftersom att jag bytt till sommardäck skickade gud blötsnö och regn till mig idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *