Vad fan hände med jantelagen?

Läser att nu är det snus och cigarettförbud för de kommunalanställda i Hudiksvall. Det är även tennisförbud efter klockan 18 och på söndagar i Motala. Det påminde mig även om att det numera är förbjudet att tvätta i min tvättstuga på söndagar. Folk pratar alltid om hur jantelagen styr Sverige och att “man inte ska tro att man är nått”, men jag tycker mig märka att det snarare börjar vara tvärt om nu för tiden. Jag vet inte om det är den globala uppvärmningen, invandringen eller samerna som bär ansvaret men jag blir då förbannad.

Cigarettrökning är ett exempel. Jag röker själv vid utvalda tillfällen, fest och så vidare. Men jag röker nästan aldrig till vardags nu för tiden. Men ifall man röker någonstans så kan man ge sig fan på att någon stör sig på det. “Ursäkta mig men din rökning stör mig, kan du gå någon annanstans?”. “Jaha, ditt jävla gnäll stör mig, skulle inte du kunna gå någon annanstans?”.

Ett annat exempel är en gång som jag satt i läsesalen och läste en bok och skrev när en tjej som satt bredvid mig tyckte att fläkten på min laptop levde om något så otroligt förfärligt så att hon inte kunde koncentrera sig. Jag har ett liknande problem svarade jag. Din dumma käft lever om något förfärligt och distraherar mig från mitt viktiga skolarbete som jag håller på att utföra! Men vi kan kompromissa! Du får slå av min dator om jag får slå av din käft och så ser vi vem som först lämnar salen!

I och för sig så är exemplet med snus/cigarettförbud och tennisförbudet typiskt svenskt. Nått arsle tycker att något som är en liten detalj i deras liv stör dom så otroligt att det som garanterat är en stor källa till glädje för massvis med andra människor ska förbjudas. Sen sätter sig han eller hon ner, alldeles röd i ansiktet av ilska och tar upp sin knutna näve från fickan och börjar författa ett brev.

“Hej! Jag har medvetet bosatt mig bredvid en tennisbana och deras tennisspelande stör mig något så fruktansvärt! Kan de inte spela sänka skepp istället? Utan att låta pang när någon träffar då så klart. Jag vill ju inte behöva höja volymen på tvn bara för att någon annan ska göra något som de tycker är fantastiskt roligt.

Tack på förhand

MVH Otroligt viktig.”

Det kanske är jag som är den konstiga som tycker att människors rätt att inte störas av någonting inte på något sätt överskuggar andra människors rätt att göra vad fan dom vill. Mina associationer och tankebanor i det här inlägget kanske är lite underliga och långsökta. Men budskapet är i alla fall att jag tycker folk ska sköta sig själv och skita i andra.

4 Replies to “Vad fan hände med jantelagen?”

  1. Förövrigt så sa jag självklart inte det där. Men det antar jag att folk förstår.

  2. Jag håller med dig. Förstår dock inte varför folk ska störa sig på saker utan att tänka på vad DE gör för att störa sin omgivning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *