Anders Behring Breiviks koppling till datorspel

Norge sörjer, Norden sörjer, Europa sörjer, hela världen sörjer. Men sorgen i media blandas snabbt med effektsökeri.

När Anders Behring Breiviks manifest hittades på internet innehöll det en detalj som plötsligt verkade vara viktig att ha med i alla artiklar. Detaljen att han gillade Call of Duty: Modern Warfare 2, och att man i det spelet kan träna på att skjuta människor. Jag vet inte om det bara är okunskap som gör att så många journalister skrivit om denna detalj, som att den dessutom vore sann.

Det är nämligen fullkomligt omöjligt att träna för att skjuta människor i ett datorspel, ifall det inte finns ett gevär som man använder sittandes vid ett skrivbord och som man siktar och avfyrar med en mus. Mig veterligen finns det inget sådant gevär. Och det finns heller inget spel i hela världen som kan mentalt förbereda en människa att mörda över 80 försvarslösa och oskyldiga ungdomar. Jag tror inte det finns något som kan göra det. Det krävs en obeskrivligt sjuk hjärna för att kunna göra nånting sånt.

Anders Behring Breiviks manifest består av 1500 sidor hat och vansinne, men av någon anledning tar journalisterna just det här på allvar.

Ännu värre blir det när jag läser Erik Magnussons artikel i Sydsvenskan.

”Anders Behring Breivik tycks under senare år ha fört ett sorglöst ungkarlsliv, till stor del framför datorskärmen. Han roade sig med dataspel och var engagerad i online-spelet World of Warcraft, ett spel som han på Utöya kom att omsätta i praktisk handling”,

Förutom detta skriver han att Anders Behring Breivik var med i Oslos pistolklubb och har tre skjutvapen registrerade i sitt Namn. Men där står det ingenting om att omsätta det i någon praktisk handling, bara World of Warcraft.

Jag måste undra vilken praktisk handling lärde han sig genom World of Warcraft? Lärde han sig att använda magi för att frysa sina fiender eller förvandla dem till får? Eller var det kunskap om draken Onyxias Deep Breath-attack som han omsatte i praktisk handling när han begick det vidrigaste dådet vi har upplevt i Norden? Själv är jag helt säker på att hans medlemskap i pistolklubben som spelade mest roll av de två.

Verklighetstrogen dödssimulator

Jag vet inte om Magnusson bara formulerade sig olyckligt, om det är effektsökeri, okunskap eller bara ett förtvivlat försök till att hitta någonting att skylla på. För jag tror att vi alla vill hitta någonting att skylla på för att se till att det här aldrig händer igen.

Men det hjälper inte att skylla på någonting så irrelevant som att Anders Behring Breivik gillade datorspel. Det hade lika mycket att göra med dåden som att han drack mjölk eller att han tog på sig byxorna när han steg upp på morgnarna. När bomben just exploderat var det många drog förhastade slutsatser och skyllde på islamister. Är det datorspelens tur nu?

Jag tycker att istället för att svamla om datorspelens möjliga inverkan på det här odjuret borde vi journalister koncentrera oss på att skriva om demokrati, människors lika värde och öppenhet i samhället. Det är det som kommer att avvärja framtida tragedier.

P.s Vad tror ni? Kommer folk falla för det här så att det blåser upp en debatt om datorspel igen eller fattar folk vad media håller på med?

Edit: Ser att artikeln nu är korrigerad på grund av en olycklig formulering och ett sakfel. Så går det när man skriver om sånt man inte vet någonting om och använder sig av billiga knep för att få läsare.

Edit2: Bra jobbat Aftonbladet, där andra korrigerar lägger ni till. På plus dessutom för att fresta folk att betala för att läsa fullkomlig idioti. Lågt, otroligt lågt.

Stairway to heaven: Gitarristens hotade läge i dagens samhälle

Gitarristen var en gång i tiden världens mest spridda däggdjur som förekom i nästan hela Nordamerika och större delen av Europa. Gitarristen tenderar att ha svårt att anpassa sig till mänsklig påverkan av habitatet, och refereras ofta till som en indikatorart, det vill säga en art som tydligt reagerar på förändringar i biotopen, som exempelvis konkurrens från andra musiker eller klimatförändringar. Gitarrister är sämre på att anpassa sig till en expanderande civilisation än exempelvis diskjockeyn, då människans populationsutveckling verkar ha gynnat den senare, verkar den missgynnat gitarristen.

Gitarristernas evolution har gjort dem specialiserade på sin omgivning och de kunde under andra halvan av 1900-talet frodas i miljöer som vore helt obeboeliga för människan. De trivdes extra bra i öknen, på toppen av berg och vattenfall, i blixtmoln och eldhav. Ett av deras kännetecken, som skiljer dem från närbesläktade arter som bassisten är att gitarristen är fullkomligt orädd för människan och kommer gärna fram när nyfikna dokumentärfilmare besöker deras habitat. Som till exempel i klippet nedanför som kommer från naturfilmaren Axel Ros dokumentär Use your illusion från 1992 där gitarristen Slash river av ett stenhårt solo i öknen.

Tyvärr är det också deras totala avsaknad av blyghet som gjort att de nu på många ställen är ett hotat släkte. Gitarristerna jagades hänsynslöst av giriga feta män från skivbolag under 80 och 90-talet för deras potenshöjande gitarrsolon. Det tillsammans med människosläktets våldtäkt av den vildmark som de kallar hem och de nu hutlösa priserna på båda kokain och heroin har decimerat populationen och på många ställen är den helt borta. De få som finns kvar är mest skuggor av sitt forna släkte och sitter och klinkar i förorten. Ingen gitarrist har setts fånga en blixt med sin gitarr på flera år nu och försäljningen av dubbelhalsade gitarrer har helt stannat av.

Vill vi att våra barn ska växa upp i en värld utan skrikande gitarrer? Ska framtidens generationer bara få höra gitarrsolon på museum? Ska Fender bara vara namnet forskarna ger till Keith Richards spritbalsamerade lik när de gräver upp honom ur en myr med sina beniga fingrar fortfarande greppandes sin Telecaster om 2000 år? “Vi tror att det är något slags vapen eller verktyg, men vi kan inte veta säkert”, kommer de att säga.

Det är dit vi är på väg.

What has been seen

Idag satt jag framför tvn och skrev nyheter. När jag tittade upp från datorskärmen märkte jag att tv4 fakta hade den goda smaken att visa en kejsarsnittsfödsel klockan tio på morgonen. Även om det var väldigt vackert att bevittna ett sådant mirakel blev jag ändå väldigt irriterad. Det gjorde mig nämligen väldigt sugen på kalvsylta, och rödbetorna var slut. Så det gick ju inte.

Om jag nu ska vara helt ärlig så var det länge sen jag blev så chockerat äcklad av någonting på tv. Efter så här många år på internet trodde jag att jag blivit immun. Jag har sett så vidriga saker att jag skulle skämmas för att räkna upp dom. Men trots att jag skrattade åt 2 girls 1 cup ryggade jag tillbaks i förskräckelse när jag såg vad som var på gång.

Vad är det för människor som tycker att det är en bra idé att visa födslar i tv? Varför sitter de inte inspärrade? “Det är ju naturligt”. Ja det är naturligt att bajsa också men jag skulle inte vilja sitta med morgonkaffet och titta på en dokumentär som handlar om livet för insidan av en toalettstol. När någon klippt in en kuk i 1/24 sekund i Pluras matlagningsprogram blir det kalabalik men sånt här får visas?

Politikerveckan

Politikerveckan, det överlägset tråkigaste sammansatta ordet i det svenska språket. Smaka bara på det. Politikerveckan. Man blir nästan lite illamående. Men politikerveckan tjänar ju i varje fall ett gott syfte. Det ger politikerna en chans att komma ut med viktig information. Till exempel läser jag att Anders Borg bara använder väskor som han fått gratis och att han trimmar sitt hår själv. Jag tycker i och för sig att det är bättre att dom snackar en massa smörja än att de kommer med stora viktiga politiska uttalanden. De ska ju för fan inte sitta och hålla på sina åsikter och uttalanden till en speciell vecka som om det vore Oscar-säsong.

För att göra saken mer spännande har Comedy central tänkt genomföra en roast av våra partiledare. Vilket innebär att våran tragiska svenska komikerelit ska göra sig roliga på politikers bekostnad på ett så elakt sätt som möjligt. Med tanke på våra kvaliteten på våra komiker och den svenska politiska korrektheten antar jag att det innebär snälla skämt om vädret, uppsparkning av vidöppna dörrar och om någon är riktigt busig kanske de drar något horknullarskämt om littorin, fast så kul tror jag inte vi får det. Någon riktig comedy central roast med härligt sexistiska, rasistiska och fullkomligt vidriga skämt kommer det i alla fall inte bli.

Den självklara saken vore ju att kombinera politikerveckan med medeltidsveckan. Ifall det fanns en chans att Jimmie Åkesson får en lans mitt i sin dumma glugg under tornerspelen skulle jag sitta som klistrad. Eller lek med tanken på Reinfeld vid skamstocken, Ohly som medeltida byfåne vägrar ramla omkring i samma lera som en sverigedemokrat och Gudrun blir utkastad från tavernan med huvudet före efter att hon pissat på golvet. Då skulle det likna någonting.

Jack Black

Igår såg jag the Boat that rocked. Vet inte riktigt hur jag kunnat missa den. Den hade massvis med skådespelare jag gillar, århundradets soundtrack och den handlar om piratradio, som är ett ämne jag tycker är intressant. Men framför allt har den en roll som är exakt den rollen som Jack Black skulle spelat fast någon har haft den goda smaken att casta Philip Seymour Hoffman istället för just Jack Black. Jack Black som på något sätt lyckats lura världen att han är rolig. Det senaste han var med i som var bra var Tenacious D serien, fast till och med det är en lögn, eftersom att det egentligen mest är musiken som är bra. Fast man kommer ju inte ifrån att serien ändå är kult.

Jag tror ta mig fan att den enda filmrollen han gjort bra är High fidelity, och det är en biroll. Men ändå har han sprutat ut avföring som Be kind rewind, School of rock och Nacho libre sen någon samvetslös pr-människa lyckades få världen att tro att han är bra. Och jag tycker det är dags att någon sätter stopp.

Hur som helst var filmen bra. Se den.