Vila i frid Internet 1969-2012

Det börjar snart vara dags att inse att Internet är slut. Gång på gång hittar jag tecken på att det snart är dags att lägga ner det. Till exempel när man ska se ett 10 sekunder långt filmklipp på Youtube och måste se 20 sekunder reklam först. Det är ju för fan som att se fyra timmar reklam för en två-timmars film. Om tid är pengar är det ofta sjukt mycket billigare att köpa en Blu-Ray eller att gå på bio än att kolla småklipp på Internet.

Men det värsta, som jag alltid reagerar på, är när jag söker gitarrackord och får läsa att ägaren av rättigheterna till ackorden begärt att de inte ska finnas tillgängliga i mitt land. Har ni hört något så löjeväckande? Vem förlorar på att jag kollar vilka ackord som spelas i Sing Another Song Boys med Leonard Cohen istället för att ta ut dem själv? Inte fan är det då Leonard Cohen i alla fall. Det finns ingenting annat än fördelar.

Vad är tanken? Är skivbolagen rädda för att jag ska upptäcka att jag kan spela in mina helt egna Cohen-skivor istället för att köpa dem? Hur kan ens någon äga rättigheterna till någonting sådant? Det är ju precis som att det går att hindra folk från att beskriva hur ett konstverk ser ut, eller en plats, eller vad fan som helst.

Över huvud taget känner jag hur det börjar koka i mig så fort jag läser att någonting inte är tillgängligt i mitt land. Vadå för jävla land? Internet är landet! Poängen med Internet är att det ska delas över hela världen! Och varför ska inte någonting kunna läsas eller ses i ett annat land? Kan det finnas någon anledning som inte är girighet, dumhet eller ren ondska?

Jag har på sistone har läst om SOPA, PIPA, ACTA och all annan skit som EU och USA försöker införa endast och enbart på grund av feta giriga lobbyister från skivbolag och filmbolag. I någon artikel såg jag en bild på en demonstrant som höll upp en skylt där det stod att “det är inte längre okej att inte förstå hur Internet fungerar”. Det kändes som att ingen förklarat problemet så bra någonsin tidigare. De som skapar de här lagarna och förstör vårat Internet har bevisligen, och jag menar bevisligen, ingen som helst aning om hur Internet fungerar.

Det enda rätta att göra är att släppa Internet. Det är kört, Internet är slut som artist, dött och begravet. Problemen kom ju när för många började ta sig ut på Internet. Back in the days när det bara vara vi övermänniskor som kunde navigera oss fram på Internet var det ett paradis på jorden. Sedan började den stora efterblivna massan långsamt göra annat än att läsa “E-Brev” när det blev mer användarvänligt och Internet började översättas till Svenska.

Till slut blev det så användarvänligt att till och med de dummaste av de dummaste klarade av att koppla upp sig på nätet. De giriga feta männen gjorde entre i informationssamhället. Troligtvis hade de bara en musknapp och surfade med Safari när de för första gången pekfingervalsade in goggle.kom i sökfältet. Det som de såg fick dem att inse att de inte kan blåsa människor hur som helst längre.

– Något måste göras! Internet måste förgöras, råmade de giriga feta männen så att det ekade över kontorslandskapen.

Och där är vi nu. Hur länge ska den här stormen av skam få fortsätta innan vi antingen tar till vapen eller lämnar båten? På Internet finns varken skyltar för “Ingen reklam tack”, eller “Betleri undanbedes”. Det behövs revolution. Spräng Internet i småbitar och bygg någonting helt nytt. Släpp sen aldrig in de som inte förstår och som dessutom aldrig vill lära sig.