Spökfilmen: har inte kunnat bevisa att det är fejk!

Det här var den storslagna rubriken på ett filmklipp på aftonbladet för ett tag sedan. Av någon anledning började jag tänka på det i bilen på väg hem idag. Troligtvis för att jag måste tänka på någonting annat än hur tråkigt det är att pendla.

Hur som helst så slog det mig att det är bisarrt att Aftonbladet, en nyhetsorganisation som vunnit stora journalistpriset nio gånger och guldspaden fyra gånger, på något sätt försöker påstå att spöken kanske finns. Hur gick det så här illa? Vem var det som kollade på den här filmen och tänkte att det här, det här måste världen få veta?

Jag tänker mig bara ett morgonmöte där nyhetschefen delar ute lite olika jobb och avslutar med att fråga om det är någon som har något eget, varpå den dreglande mannen i tvångströja säger att de bara måste göra någonting om den där spökfilmen han sett på internet.

Sen undrar jag också vem som kom på att någon ska försöka bevisa att det är fejk. Jag kan ju tycka att bevisbördan borde ligga på andra sidan. Det känns som att vi hellre bör utgå ifrån att någonting är fejk eller bara en slump än att vi utgår ifrån att en död människas ande hemsöker en plats.

Och vem är det som försöker bevisa att det här är fejk? Vilken vetenskapsmän skulle jobba med det här? Vem skulle vara så sjukt misslyckad att hen går in i det nobla fältet av spökmotbevisning? Hur arbetslös måste en forskare vara?

Någonstans så vill jag tänka mig en farbror på Karolinska institutet med långt vitt skägg och ett skrivbord fullt med provrör som jobbar med ett botemedel mot cancer. Plötsligt ringer en stor röd telefon.

– Hallå?

– Det är dags. Vi har en spökfilm som inte går att förklara. Du flyger till Skara ikväll. *klick*

Men mer troligt är väl att det här en vetenskapsman som skriver sina teser på väggen med sin egen avföring.

Eller ja. Självklart finns det ingen vetenskapsman alls i verkligheten.

Det är sånt jag tänker på när jag pendlar.

Det här med djur i trafiken

Jag blir så förbannad på skogens djur här i Norrbotten. Eller inte alla, mest bara älgar och renar. Bara för att det är shortsväder behöver de väl för helvete inte vara på våra vägar? Senaste två veckorna har jag sett tre älgar och cirka sjuhundramiljonersmiljarder renar. Råttor med klövar är vad dom är hela bunten.

Efter jobbet igår utförde jag min helgritual, det vill säga att jag försökte uppnå överljudshastighet med min Toyota Camry -88 på vägen mellan Luleå och Älvsbyn. Jag satt och sjöng med till Iron Maidens skiva Best of the Beast när plötsligt skogens konung dök upp på vägen. Min skönsång böts ut till gallskrik och allt som inte var fastspikat i bilen ramlade på golvet när jag panikbromsade för att undvika ett permanent älgavtryck i mitt ansikte.

Hur i helvete kan de vara på vägen så ofta? Det är ju helt sjukt. Vi har fullt med andra djur här i skogarna men inte fan behöver man någonsin bromsa för vesslor, näbbmöss, bävrar eller björnar. De har nog vett att inte hålla på och jävlas.

Är det någonting särskilt med horn, klövar och välsmakande kött som gör att de gillar att själviskt ställa sig i vägen för min bil utan en enda tanke på mina känslor? Hur skulle de gilla om jag körde omkring i skogen och blockerade deras väg så att de sprang in i sidan på min bil.

Renar är nästan ursäktade. De är ju trots allt världens dummaste djur. Ifall renar skulle leva vid sidan om oss människor i samhället skulle de vara såna som klickar på spamlänkar och för över pengar till nigeriska prinsar.

Varje avsnitt av skuldfällan skulle handla om en dum renfamilj som telefonlånat pengar till tribaltatueringar och vargtröjor. Men älgjävlarna har ingen ursäkt. Kallas man skogens konung får man ju på något sätt leva upp till det.

Renarna står oftast redan på vägen och bara stirrar rakt fram som om de funderar på om de har glömt en tandläkartid eller nånting. Älgarna däremot kommer alltid utspringande från skogen upp på vägen när man kommer körande som att de vill säga “knulla dig, jag går vars fan jag vill”.

Det kan inte vara en slump, det måste vara en tanke bakom det. Jag kan sätta tusen spänn på att det står nån älgjävel en bit in i skogen och filmar med en mobilkamera för att lägga upp på youtube .

Tidigare i veckan talade jag med en svårt berusad och arg samisk man som berättade att han skickat ett brev till regeringen där han krävde att de skulle skjuta varje levande rovdjur i hela Sverige. Tydligen ansåg han att det var regeringen som ägde rovdjuren.

Jag är av den motsatta åsikten att vi borde skjuta, alternativt hänga eller spränga, alla skitdjur som gillar att vara på våra vägar, i alla fall de som kan vara farliga. Harar och andra smådjur kan vara vars fan dom vill. Trots att jag har en gammal japansk småbil så kan jag ändå plöja genom ett hundratal harar utan fara för mitt eget liv ifall de skulle få för sig att blockera min väg.

Folket har talat, hör ni det borgarjävlar? Bort med packet!

Jag kan även tänka mig att förslava älgarna