Arbetslösheten: Dag tretton

Sprätte upp ur sängen redan klockan tio.

Valveckan!

Den viktigaste veckan på året för oss arbetslösa. Vilkas politik skapar egentligen flest jobb? Kastade i mig en närande frukost bestående av ljummen tonic, ett hårdkokt ägg och tre-fyra gula blend. Sen var det dags att läsa partiprogram.

I mina efterforskningar snubblade jag över Gustav Fridolin, miljöpartiets partiledare. Han är född 1983, har varit lärare, journalist och sitter nu i riksdagen. Exakt som mig! Förutom riksdagsjobbet då. Jag uppfyller ju uppenbarligen kvalifikationerna så varför inte skulle inte jag också kunna bli partiledare för miljöpartiet?

Började omedelbums jobba på mitt varumärke som miljöpartist genom att gå med i en lokal politisk debattgrupp på Facebook. Där var det en farbror som tyckte att bensinpriset hade blivit alldeles för högt. Tvärt emot vad jag som miljöpartist ska tycka!

Så jag samlade mina bästa motargument och föreslog att “någon kanske borde sparka trådstartaren i hans stora dumma arsle för att han föreslagit något så dumt”.

Opinionen var mot mig direkt. De kunde inte förstå mina kloka argument.

För att lugna pöbeln så omformulerade jag mig och föreslog istället att det kanske var så att “alla som inte delar min åsikt kan dra så djävulskt långt åt helvete som det bara går”.

Blockerad från att skriva fler inlägg.

Censurerad.

Typiskt.

La till partiledare som sökt jobb i aktivitetsrapporten och gick och vilade lunch ett par timmar istället.

Nya tag imorgon.

Slut

True Swedish black politics

Nu är det en vecka kvar till valet 2014. Söndagen den 14 september går vi till valurnorna för att lägga våra röster. Tänkte att det kan vara bra med en snabb genomgång av de största namnen för er som inte bestämt er.

Frëdrock “Ein Procentorgoth” Renfield

Med drogögon mitt i pannan är Frëdrock partiledare för nya Møderaterna. Tycker att man ska jobba heltid för att vara “true” och att fattigdom är ett val.

Annie “Centûrion” Løyfstein

Partiledare för Centrumpartiet Bondeförbundet och är Sveriges näringsminister. Efterträdde Maûd “Nuononymous” Ölofsson. Tycker att Norrbotten ska byggas om till en gruva och att “Drickesvatten kan man köpa på ICA”.

Jan “Educarcasstrator” Bjûrklûnd

Partiledare för Volkpartiet. Sveriges utbildningsminister. Gillar barn, framför allt deras delikata kött. Är stark motståndare till flûmskolan.

Gøyran “Christbutcher” Hägglund

Partiledare för Antikristdemokraterna. Tycker att bögar är äckliga och att man inte kan vara “true” med någon annans kuk i handen. Jobbar som Sveriges asocialminister.

Jimmie “Aryan Lord” Âkeshelm

Partiledare för Swärjedemokraterna. Hoppas på att bli Sveriges koncentrationsminister efter valet. Tycker Transilvanian Hunger är en dålig platta.

Gûstaf “Ûnvironmentorcaûst” Fridolin


Partiledare för Miljöpartiet de grüna tillsammans med Åsa Rommel. Gick i samma klass som Annie Løyfstein. Har lyckats lura sina motmänniskor att han faktiskt sett Riksdagen från utsidan. Gillar naturen men hatar folk som vill bo i närheten av den.

Jônas “Stâlinatör” Sjøstedt

Partiledare för Vänsterpartiet Kommunisterna. Gillar stenkastning och att stiga upp klockan fem på morgonen. Hatar prins Bertil och Carl-Gustaf.

Steifel “Metalfuck” Løyfven


Partiledare för Asocialdemokratiska arbeitarpartiet. Före detta ordförande för Metal-facket. Nuff said.

Arbetslösheten: Dag elva

Blev väckt av att telefonen ringde klockan elva i morse.

Vem i helaste helvetet ringer vid den här tiden när folk ska ligga och sova, undrade jag och svarade samtalet med en kaskad av bronkithosta.

Det visade sig vara jobb! Det var Norrbottens affärer som ringde. Jag antar att de vill ha mig för mina stora kunskaper om arbete och affärer.

Headhuntad.

Äntligen!

Så nu är det bara skrapa bort leran från kavajen och pressa kalasbyxorna. Imorgon är det näringslivsreporter Öberg som ställer de obekväma frågorna.

Känns skönt att veta att jag har de närmaste tre dagarna i min framtid säkrad. Man behöver ju inte direkt oroa sig när man får ett sånt vikariat i knät. Synd bara att det är samma koncern så det betyder bara att mina tjugotalet dagar kvar tills jag blir utlasad kommer komma snabbare.

Typiskt.

Nya tag på tisdag.

Slut

Arbetslösheten: Dag tio

Trött idag.

Tvungen att stiga upp före fan hade skott sig. 09.30 ringde väckarklockan för bokat möte på Arbetsförmedlingen.

Men det var ett bra möte! Förmedlaren frågade vad jag hade för planer. Berättade att jag skulle på bolaget och köpa en flaska Marinella till lunchen och sen hem kolla på the Wire som jag fildelat ner i morse. Det visade sig att han tänkte mer på vad jag har för planer för hösten. Hade inte tänkt så långt.

Tyvärr fanns inte särskilt många journalistjobb i Sverige men jag fick förklarat för mig att eftersom journalistik är en så pass bred utbildning så finns det mycket annat jag kan göra. Till exempel kan jag utan problem söka praktik som tiggare eller burksamlare. Alternativt kan man starta upp en egen knarkodling om man känner att man vill vara sin egen chef. Lämnade förmedlingen glad i hågen med hopp om framtiden.

Drog mitt CV genom Google Translate och lämnade det hos den rumänska kvinnan som brukar sitta utanför Coop Örnäset och säga hej. Sa att jag kan börja på måndag och att jag har egen filt. Hon stirrade oförstående och sa hej.

Hon kom inte ens till sida två där jag berättar vad jag lärde mig av skogsplanterarjobbet -99. Nekad direkt.

Typiskt.

Nya tag imorgon.

Slut

Arbetslösheten: dag nio

Arbetsfylld helg! Jobb både på lördag och söndag.

Arbetslös igen nu. Har inte klätt på mig byxor idag.

Typiskt.

Kommer inte få jobba mycket mer där. Vet redan nu att jag inte kommer att kunna få några längre vikariat. Det har jag blivit meddelad i ett mail. Jag har trivts väldigt bra och mina överordnade är nöjda med mig och allt jag kan tillföra som lokalredaktör, redigerare och webredaktör.

Tyvärr så finns det i Sverige en lag som ska sätta stopp för den så kallade “vikariesnurran”. Den fungerar så att när man nästan vikarierat i 12 månader, lärt sig hur saker och ting fungerar och blivit god vän med många på en arbetsplats så får man sparken och får inte jobba längre. Och man kan ju konstatera att den fungerar. För nu kommer jag inte vikariera längre. Kanske ett fåtal dagar under hösten.

Det kallas för “Lagen om att nu kan du dra åt helvete”, men är mer känt som LAS. Vad nu LAS kan tänkas stå för vet jag inte. Lagen om anställningsstopp? Det spelar ingen större roll. De kan försöka dölja det genom fina akronymer men budskapet försvinner inte, det känns i kropp och själ.

Men jag är inte bitter.

Ser fram emot tv-hösten istället.

Slut