Internet 101: Troll

Jag har lång erfarenhet av att vara nörd. Jag har goda nördreferenser från andra erkända nördar. Jag var nörd långt innan jag blev journalist.

Därför är det ofta smärtsamt att se och läsa när andra journalister använder nördtermer på felaktiga sätt eller försöker sig på att förklara någonting som de inte förstår. Oftast är det bara ta sig för pannan och gå vidare. Men ibland så är det någon felinformerad människa som får så stor spridning att det fastnar.

Det är precis vad som hänt med troll.

Man brukar säga att trolla är ett konstform. Även om troll beskrivs som riktiga gammaldags troll rakt från norsk mytologi så kommer ordets ursprung kommer från fiskesättet trolling. Det går ut på att man drar ett bete långsamt efter en båt för att fiskar ska simma efter och till slut hugga.

Poängen är att du kastar ut ett bete på ett publikt forum enbart för att göra folk irriterade. Betet har många former. Det kan vara lögner, ett dumt påstående eller en åsikt. Det behöver absolut inte ha någonting med trollets egna åsikter eller kunskap att göra.

Till exempel kan man gå in på familjeliv.se och starta en forumtråd med ämnet “Hur många timmar klarar sig ett spädbarn själv?” och förklara att man är en mamma som varit hemma alldeles för länge, klättrar på väggarna och tänker följa tjejerna från jobbet på after work och lämna bäbisen i spjälsängen, med motiveringen att “han kan ju ändå inte ta sig ut och ställa till med någonting”.

Syftet är att folk ska börja rätta påståendet, säga emot eller förklara varför det är en jättedum idé. Trollet kommer då dumdiskutera saken i oändlighet och se hur långt det går att ta diskussionen innan den som trollet diskuterar med antingen förstår att det är ett troll eller blir riktigt förbannad.

I ovanstående exempel kommer folk självklart bli arga och påpeka vilken dålig mamma trollet är och att trollet absolut inte får lämna sitt barn för att gå ut och supa.

Trollet kan då svara att “det var då ett jävla gnäll. När jag var liten var folk inte så överbeskyddande. Nu för tiden blir folk arga bara för att man röker eller tar sig ett par öl till maten när man är gravid. Min son var då frisk och kry när han föddes så att så farligt kan det inte vara.”

Och på det sättet fortsätter det. Ett troll är lyckat när den som trollet diskuterar med börjar komma med personangrepp eller till exempel skriker genom att skriva i caps.

En extremt viktig del av konstformen trollande är alltså att de som blir trollade inte ska förstå att de pratar med ett troll. Ifall den du diskuterar med förstår att du trollar är du ett misslyckat troll. Precis som när fisken som följer efter betet förstår att någonting är fel och slutar följa efter.

Det är vad trollande går ut på. Och folk gör det bara för att det är roligt att driva med folk.

Man är inte ett troll bara för att man uttrycker sina vidriga åsikter i ett kommentarsfält. Då är man oftast bara ett as.

Man är inte ett troll för att man skriver obsceniteter och förolämpningar i caps åt folk. Det kallas flaming, och betyder oftast att man är ett as, och fjorton år gammal.

Man är inte ett troll för att man skriver mail till krönikörer om att de fått för lite kuk och skulle må bra av lite våldtäkt. Då är man ett as som fått för lite tid i domstolen.

När Robert Aschberg kommer och knackar på dörren i serien trolljägarna för att prata med en antisemit som skrivit spaltmeter efter spaltmeter på sin anonyma blogg om hur förintelsen bara är en judekonspiration så är det inte ett troll han pratar med. Det är ett antisemitiskt as.

När Expressen sticker upp en mikrofon i ansiktet på nån Sverigedemokratisk politiker som skrivit på avpixlat att zigenare och muslimer är som en cancersvulst på samhällskroppen som måste opereras bort så är det inte ett troll. Det är ett as.Och det han har gjort är inte att trolla.

Kommentarsfältet på såna sidor räknas mer till fenomenet “circle jerk”, vilket är när folk med exakt samma åsikt sitter och håller med varandra, som en stor cirkel av män som runkar av varandra. Större delen av svensk stand-up komedi går ut på det. Ett troll på avpixlat skulle tvärt om istället komma med lätt avvikande åsikter, som att Sverigedemokraterna har svikit sina väljare och att de enda som har lösningen på invandringsfrågan nog ändå är miljöpartiet.

Så kan vi räkna det här med troll som utrett och sluta benämna alla som gör någonting dåligt på internet som troll?

Everything under the sun is in tune but the sun is eclipsed by the moon

SolarEclipse

Just nu kan man följa solförmörkelsen superlive på Aftonbladet.se. Fast jag vet inte riktigt om jag tycker att det är en grej som verkligen passar som livesänd video. Jag satt och tittade en stund, men det var som att det inte hände särskilt mycket. Jag tror att jag väntar på att någon klipper ihop det bästa från solförmörkelsen istället. Och så får man ju läsa recensionerna också. Vad som var bäst. Vad som var sämst. Vem vann? Solen eller månen? Och så klart, allt från efterfesten.

Sex getingar, månens bästa i Sverige” –Anders Nunstedt

Aftonbladets liveupplevelse förstördes dessutom lite av att solen lös in på min laptops skärm, så det var lite svårt att se.

Tänk om det fanns ett sätt att uppleva solförmörkelsen på plats istället så att man ser den med blotta ögat och känner värmen som strålar. Den fulla upplevelsen av naturens majestätiska prakt.

Man kan alltid drömma.

 

Pink Floyd är alltid relevant

https://www.youtube.com/watch?v=McAsRFjkn5Y&t=248