Sopranos

För några veckor sedan kom jag mig äntligen för att se The Sopranos. Har tänkt göra det i många år, men man måste som få en feeling för att ta sig an såna projekt. Det är trots allt ganska många timmar vi talar om. Som tur är har “sommaren” gett mig gott om tid att ligga på soffan.

Ångrar lite att jag inte sett det tidigare då det var en helt otrolig serie. Inte en massa cliffhangers och bullshit som gör att man bara “måste se vidare”. Bara bra skådespelare, bra manus, bra musik, bra karaktärer och bra story. Väldigt lågmäld serie. Den var perfekt fram till den sista sekunden då serien tyvärr fick det sämsta slutet genom tiderna.

Det var som att förälska sig i en vacker och elegant kvinna, flytta ihop och skaffa barn och när jag och min trolovade Sopranos äntligen samlat alla våra vänner för att dela vår viktigaste dag så upptäcker man att det är Walder Frey som är vigselförrättare.

*spoilers*

Sex säsonger, cirka 86 timmar, och så avslutar dom serien med att bara klippa till svart. Nog för att alla med någon sorts tankeverksamhet förstår precis vad som hänt. Kanske är det chocken, men jag känner mig snuvad. Jag tar illa vid mig. Helt oacceptabelt, jag vill talas vid med någon efter maten.

Men totalt sett så måste jag ändå säga att det är en av de bättre serierna jag har sett. Har svårt att komma på någonting jag tyckt bättre om förutom Breaking Bad. Otroligt hög lägstanivå och många avsnitt som var helt fantastiska. Framför allt måste det vara omöjligt att hitta någonting som började sändas 1999 som ens kommer i närheten av lika bra. Sopranos har inte åldrats en sekund och det är bara vid några få tillfällen när någon använder en dator med diskettstation som man inser att det faktiskt är sexton år gammalt.Sopranos_ep311

Frågan är bara vad jag nu ska hugga in på. Tänkte vänta med säsong 2 av True Detective tills alla avsnitt sänts. Funderar på Deadwood eller Boardwalk Empire under tiden.

Varför Expressen nöje kan dra långt åt helvete *GOT s5e9 Spoilers*

Spoilers_are_comingIdag är det måndag! Vet ni vad det betyder? Det betyder att det finns ett nytt avsnitt av Game ofthrones tillgängligt på HBO-nordic. GOT är HBOs mest framgångsrika tv-serie, vilket i princip gör det till världens mest framgångsrika serie. Alla tittar. Alla väntar på nästa avsnitt i den här storslagna serie där ingen går säker, vilken karaktär som helst kan dö vid vilket ögonblick som helst. Det är en av de stora anledningarna till varför vi inte kan slita oss.

Så i dag vaknade jag, första dagen på min sista “semestervecka” och utförde min vanliga morgonrutin. Facebook, e-mail, Reddit, Youtube och Twitter. Det är då jag får se den här bilden i mitt flöde.

För i helvete Expressen. Hur jävla klickkåt kan man vara? Jag har svårt att med ord beskriva hur urbota dumt och lågt det här är. Ni kan väl vänta med att spoila en av säsongens mest intensiva och spännande avsnitt tills någon har hunnit se det i alla fall? Tror ni att jag blir mer sugen på att se eran lågansträngning till webb-tv “GOT Talk” för att ni är ute med den och spoilar slutscenen innan vi själva har sett avsnittet?

Det är inte nyheter. Det här är inte “Expressen avslöjar”. Den här bilden har ingenting på Twitter att göra och den har ingenting på webbens löpsedel att göra (ja, den finns där).

Är det tänkt att jag som betalande tittare på HBO-Nordic ska sitta och vara helt upp i gasen när Daenerys, Tyrion och de andra står omringade av maskerade män i arenan när jag redan sett en bild på henne bredvid en av sina eldsprutande drakar i arenan? “Döööööh jag undrar om de kommer klara sig ur den här knipan.”

Eller tror Expressen nöje att vi inte följer serien men är intresserade av vad tre pers framför en stor Game of thrones-affisch tycker och tänker om serien? Far åt fan.

Jag bryr mig inte ens om deras clickbait. “Allt förändras!” Vad förändras? Inte fan är det då allting som förändras i det här avsnittet. Det må vara oetiskt klickfiskande, men det totalförstör inte min upplevelse av en av mina absoluta favoritserier, som jag betalar för att se.

Om Game of thrones vore älgjakt skulle Expressen nöje stå vid jakttornet och skjuta varningsskott i luften.

Om Game of thrones vore en romantisk middag skulle Expressen nöje sitta vid bordet bredvid och lägga äggfisar och prata högt.

Om Game of thrones vore Göteborgsvarvet skulle Expressen nöje vara ett bananskal vid mållinjen.

Om Game of thrones vore en spännande safariresa skulle Expressen nöje vara en ebolaspya utanför flygplatsen.

Eller nej.

Om Game of thrones vore ett fint vin skulle Expressen nöje blanda det med ljummen doktor pepper utan att ens låta det andas först.

Avgå

Grattis på nationaldagen!

Hurra för Sverige! Jag ser att den klassiskt gråa sommarhimlen brett ut sig så långt ögat når. Det är så där skönt svalt och skönt i luften som det är under svensk sommar. Utanför systemet stod någon stackare som inte förstod att det är stängt på söndagar.

På cooperativet gick man hårt åt den klassiska jul/påsk/nationaldags/midsommarmaten. Det är ju inte jul/påsk/nationaldag/midsommar utan den klassiska jul/påsk/nationaldag/midsommarsillen eller kokta jul/påsk/nationaldag/midsommarägg.

I övrigt är det ganska tomt på folk eftersom att resten av befolkningen flytt från Älvsbybetongens stortstadsstress och tristess till sina stugor. Där kan de vara sig själva en stund. Där kan man skicka i sig en kvarting till lunchen utan att bli ifrågasatt. Där slipper de jobbiga saker som andra människor och elektricitet och annat osvenskt. Antalet färdigmarinerade flintastekar som ligger och svettas på halvtända engångsgrillar är nog oräkneligt. De som har det riktigt bra ställt kanske till och med har lyckats köpa en liter sura svenska jordgubbar på sex månaders avbetalning om de erbjudit huset som säkerhet.

Själv ska nog dra ner persiennerna och spela dator ikväll.

Hurra!