Sov gott och tack för musiken

lemmy

Lemmy Kilmister är död. Det får en att börja tänka. Om någon så ung och fräsch, och som dessutom levt ett sådant renlevnadsliv, kan trilla av pinn bara sådär… Hur lång tid har jag då själv? Vad har jag för chans om inte Lemmy överlever? Världen är en hjälte fattigare.

Alla dessa näringsexperter

 

apa

Nu är det mindre än en månad kvar av min tid på Norran i Skellefteå. Jag började banta på riktigt ett par veckor innan jag började här men det är först när jag började veckopendla som jag verkligen började rasa i vikt.

Det är nämligen så att regeln har varit att när jag är i Skellefteå dricker jag så gott som enbart måltidsersättning, med undantag för nån fuskdag för att behålla mitt förstånd när jag jobbar sju dagar i sträck. Jag brukar även äta en näve valnötter ibland för lite protein och så äter jag vitamin/mineralkosttillskott varje dag. Detta har haft två fördelar.

1. Jag rasar i vikt.

2. Jag behöver inte laga mat i den patetiska ursäkt för ett kök i övernattningslägenheten och jag behöver inte köpa onyttig hämtmat varje dag.

Jag har dock svårt att se att jag har viljan att fortsätta med det när jag inte längre bor i en skrubb med bara en kokplatta utan bor med ett fullutrustat kök och dubbla frysboxar. Över huvud taget kan det nog vara bra med en stunds paus från måltidsersättningen efter typ fyra månader, även om jag äter vanlig mat när jag är hemma så det är inte direkt som att jag kört någon stenhård dödsdiet utan mer som en 5.2-diet med fler fastedagar. Men det känns rätt att testa någonting annat.

Frågorna jag ställer mig är då två.

1. Hur ska jag göra för att fortsätta gå ner i vikt?

2. Vad ska jag ljuga om att jag använder för taktik för att så få arslen som möjligt ska bry sig och komma med sina förbannade expertutlåtanden?

För om det är någonting jag hunnit bli less på under alla dessa år av mer eller mindre lyckade dieter så är det alla jävla hobbydietister där ute som tror sig veta hur kroppen och framför allt min kropp fungerar.

När folk ser att man dricker en naturdiet eller nutrilett till lunch så är de chockade över att man bara ska dricka den och inte äta någonting annat. Herregud det går ju inte. “Din kropp kommer gå in i svältläge så att du går upp i vikt istället!” kan man också få höra, trots att det är en så uppenbar myt att jag tycker att man ska vara otroligt obegåvad för att tro att man går upp i vikt av att äta väldigt lite kalorier. Klart att det finns ett svältläge, men det går igång när man inte har någonting kvar att ta från, och som en fet man har jag mycket långt bort till det.

Mest störande av allt är om någon skulle råka se mig dricka en lightläsk och börja rabbla massa svammel om att man går upp i vikt av att dricka lightläsk och att man istället äter mycket mer om man också dricker lightläsk. Det finns inga vetenskapliga belägg för det. Det finns däremot forskning som visar det motsatta. Om inte annat så börjar jag ha helvetes många års egen erfarenhet av att dricka läsk, både med socker och sockerfri. Ingen behöver tro att ni vet mer om hur jag påverkas av läsk och lightläsk än mig själv.

Jag undrar lite hur det skulle vara att banta om inte varenda jävel som får för sig att fälla en kommentar antingen sa att jag gör fel eller att vad jag än äter ser tråkigt och äckligt ut? Kommentarer som “Höhö, det där såg inte så roligt ut” är så otroligt mycket vanligare än att någon faktiskt kanske frågar hur det går, vad jag har för mål eller visar något som helst intresse som inte bara är för att påpeka vilken äcklig, tråkig eller dålig mat jag äter. Det är ju inte direkt peppande.

Köper jag ett skrovmål eller en pizza så är det då ingen jävel som öppnar käften och påpekar att det är onyttigt. Jag har aldrig fått något expertutlåtande om hur man faktiskt går upp i vikt av att dricka en kolsyrad dryck som är jävlat mättad med socker. Det kan tyckas underligt, för även om det fortfarande finns många som tror att man går upp i vikt av lightläskt så är jag gode säker på att det finns miljarder volymer stensäkra bevis på att man definitivt går upp i vikt av vanlig läsk.

Jag tror i alla fall att jag helt enkelt ska börja räkna kalorier i januari när jag byter taktik. Kanske kombinerat med någon annan metod, som periodisk fasta. Frukost är ändå för småbarn. Får väl se. Det enda man kan vara säker på är att om man förbränner fler kalorier än man får i sig så går man ner i vikt.

Det är lika säkert som att om man kör 5.2-dieten så kommer folk att säga att man borde köra LCHF istället. Kör man LCHF så borde man testa detoxa först. Kör man en detox borde man prova juicedieten istället. Dricker man bara juice så borde man testa äta tio små mål mat om dagen istället. Börjar man med många små måltider så borde man testa offra ett lamm till mörkrets härskare istället. Gör man det så kommer väl nått arsle och surrar om att om man vid midnatt äter en klase rå potatis som växt i skuggan av Hundberget och smörjer in bålen med sälspäck så blir man immun mot viktuppgång i fem dagar.