Nu är det jul igen

Om det är någonting som julen är bra på så är det att belysa hur viktigt det är med korrekturläsning och att inte skriva slarvigt. Det går knappt få en större skillnad i mening än mellan “nu är det jul igen” och “nu är det juli igen”. Detta trots att det bara är en enda bokstav, den minsta bokstaven i alfabetet, som skiljer meningarna åt.

Hade det varit en solig dag i juli skulle jag kanske gått en promenad i skogen, kanske upp på ett berg, druckit kaffe och tittat på utsikten. Eller åkt upp till Stugan och satt mig i båten med t-shirt och shorts, glassat i solen och sökt efter gammelgäddan. Eller varför inte sätta mig på balkongen, dricka en iskall pepsi med dörren öppen och musik på stereon. Titta ut över människostaden och se vad de andra människobarnen gör.

Men nu är det inte juli. Det är jul, och därmed också vinter. Så nu sitter jag och trycker i mörkret som värsta Gollum under Dimmiga bergen och greppar krampaktigt datormusen med min förtvinade klo som om det vore härskarringen själv. Spel, film och maratontittande av tv-serier är det enda som får tiden att gå.

Skulle jag trots allt få feeling, vilja få lite frisk luft och njuta av den kvart solsken som de här breddgraderna har att erbjuda den under här tiden på året. Ja, då måste jag gå upp före fan har skott sig för att börja kränga på mig polarforskarutrustningen så att inte solen hinner gå ner innan kängorna ens är knutna.

De dagar jag arbetar och måste lämna mitt gryt här på Storgatan är det ännu värre. Varje resa måste vara väl planerad då jag först måste koppla bilen till en stolpe ett par dagar i förväg för att över huvud taget kunna starta den. Kupévärmare av modell tjernobylkatastrof är också att föredra för att kunna sätta mig i bilen utan att få avancerad kallbrand så fort skinkorna nuddar bilklädseln. Sen börjar den dödsföraktande resan till Piteå där jag kryssar i kolsvart mörker mellan fulla ryska timmerbilschaufförer och pendlande organdonatorer på en väg som plogats två veckor tidigare av lägstbjudande traktorkusk.

Så. Ja. Det är viktigt att stava rätt helt enkelt.

God jul.scandinavia-tmo2003050