Pimpelbluffen

Efter två långa vintrar med pimpelfiske utan att varken jag eller någon jag fiskat med har fått ett enda jävla napp är det dags att acceptera den mycket obekväma sanningen. När man har uteslutit det omöjliga, så måste det som finns kvar, hur otroligt det än verkar, vara sanningen. Och sanningen är att det inte går att fiska på vintern. Allt är bara ett påhitt från Rysslands trollfabriker för att så missämja och knäcka den svenska folksjälen på mitten och skapa kaos inför riksdagsvalet 2018. Det finns ingen annan förklaring.

Abu Garcia, fjällräven och våra många anläggningar för fjällturism har girigt hoppat på tåget. Det vore så klart svårt att få en massa människor att betala för att ta sig ut på isen och bläkta med en pinne samtidigt som de fryser ballarna av sig om inte myten om fiske på vintern lever vidare. Det är som den industri som byggts upp runt Loch Ness, men här tror alla att monstret finns på riktigt.

Fiskar är så klart väldigt sluga, de simmar söderut till Spanien och Portugal under vintern. De lever livet på rivieran istället för att sitta var i nån sur sjö under två meter is halva året. De som inte har en smidig väg ut i havet hibernerar som björnar och vaknar först när isen gått. Det är därför vårgäddorna är så glupska och tunna. De har sovit hela vintern.

Fortfarande finns de som säger sig fått fisk på vintern. Ren lögn och villfarelse. Det finns gott om barn som tror att de fått fisk, men de kan ha svårt att skilja på fantasi och verklighet. Antingen så har de bara lekt på isen eller så har de “fångat” något med en klädnypa bakom ett skynke. Sen finns det alla som skäms för att berätta att de inte fått något och därför ljuger istället. Förkrossade och frusna åker de förbi frysdisken på vägen hem och visar stolt upp de granna rödingarna från fisketuren. Och så finns det de många doktorerade bilder som de ryska trollfabrikerna lägger ut på instagram.

cof
För det otränade ögat kan det se ut som att jag har fått en fisk på vintern. Men det är så klart en mästerligt photoshoppad bild för att belysa hur enkelt det är att luras.

Den ryska desinformationskampanjen har lyckats väldigt väl med att tuta i folk ursäkter för varför de inte får någon fisk. Något som särskilt gubbar är skyldiga till att göra vidare genom sina “tips och tricks”. Har man fiskat på grunt vatten så säger de att fisken går på djupet i år när det är så mycket is. Fiskar man på djupet så säger de att fisken går på grunden för att det är för kallt och mörkt i djupet i år. Provar man fiska på båda börjar de riktigt löjliga ursäkterna komma.

“Jaha, fiskade ni abborre? Nä du vet abborren är ju sjukskriven för ryggen nu i veckan så han är nog svårfångad. Gäddan har vänt på dygnet och har mobilen avslagen så han går nog inte heller att få tag på.

Vi som jobbar i media har ett ansvar här att sluta täcka fisketävlingar och pimpelpremiärer på vintern, det föder bara myten om att det finns fisk på vintern. När det är jul så skriver vi inte om hur ett fantasifoster som Tomten faktiskt finns på riktigt och äter kakor och delar ut paket. Så varför låtsas alla som att det finns en chans att få en öring när flyttfiskarna inte kommer tillbaka på flera månader? Och på sociala medier så måste vi som folk bli mycket försiktigare med vad vi gillar och delar. Det är bara Putin som skor sig.