Om krisen eller kriget kommer

Plötsligt slår det mig varför jag trots allt kanske borde ha gått lumpen.

Diskuterade det här med skyddsrummen i Sverige, att det verkar finnas för lite plats i varje kommun för att alla ska rymmas. Men det gör det egentligen inte. Det vi inte tänker på är att en stor andel av oss ska vara utanför och skjuta 7,62 och äta napalm medans kvinnor, barn och åldringar håller sig i skyddsrummen eller evakueras.

Tänkte när jag var och mönstrade att inte fan vill jag gå lumpen. Jag hade och har fortfarande inget som helst intresse varken av att kriga eller att nån Bodensare ska stå och vrålspotta mig i ansiktet det närmaste året. Men man slipper inte kriget bara för att man inte gått lumpen. Ukraina har inte förbjudit alla män mellan 18 och 60 att lämna landet för att de behöver städhjälp eller att någon att dricka brännvin och ljuga med om kvällarna.

Jag åker väl på skiten ändå när det väl smäller. Skillnaden är att nu är jag helt jävla ofärdig i kroppen efter snart 40 år på chips- och öldiet. Med smidighet som en elefantsäl i en grusgrobba och vigör som utspätt pulvermos så är det då ändå tänkt att man ska ut i krig.

Det är inte som att jag lär få den bästa utrustningen när vi väl står där. Jag lär inte få sitta i träden och krypskjuta ryssar när grenarna ändå inte håller. Svårt att få köra tank om man fastnar i kanontornet. Nej det blir nog mer: “Få se då. Övervikt, och ingen erfarenhet av vapen eller militär träning säger du? Ja vi har inga västar som passar men du det finns en gammal blöt tv-kartong i diket du kan dra på dig, och så kan du tälja dig en riktigt vass pinne när du ändå är där. Du kan gå först och så ropar du om du ser några ryssar eller minor.”

Det lär vara den lott vi drar som inte gått lumpen och är odugliga i strid. Så nog tror jag deserten kommer före huvudrätten i det läget.

Nej sekunden det börjar lukta Gorbys på Gotland har jag nog i minsta fall knackat isen från gasolkofferten i Lövnäs med avslagen telefon och är redan i full färd med att spänna camoflagebyxorna över taket så får hänn lösa sig självt. Förhoppningsvis är väl stugjäveln äntligen på plats. Kanske är läge att lära sig binda egna flugor på näver och lingonris för det är väl lurt att Gårdings har stängt vid det laget.

Jag tar i varje fulla fall helvetes många månader med korsord, kokt gädda och makaroner före jag tar en förmiddag i krig. Jag lär inte vara den som står på konsumtaket och hivar molotovcocktails när ryskt pansar rullar nedför raggen. Så nog fan gör dom det bra Ukrainarna när man ser bönder som spänt en rysk tank bakom sin John Deere från -78 och i Sverige är vi så konflikträdda att vi ojar oss för att ringa till kundservice.