Det slumrande folket

“Svensson kan inte ta en lur på en onsdag” /Håkan Öberg 2010

Håkan Öberg var en helt vanlig journaliststudent. Full av liv, stora drömmar och ett brinnande intresse för att skriva. Så här i efterhand är det ironiskt att det enda hans liv blev var ett reportage som han inte själv fick skriva. Han blev bara 27 år gammal. Höstterminen 2010 började Håkan nämligen sova middag.

Det började oskyldigt som det alltid gör. Håkan somnade i soffan framför Conan O’Brien efter torsdagens obligatoriska ärtsoppa. Men vad som verkade vara en engångsföreteelse blev snabbt till rutin.

– Asså uppfattningen var ju länge att ifall man inte sover i sängen så äre lugnt, då kan man inte bli beroende. Och man vill ju inte bli en jävla snarkare. Fan i början trodde vi ju till och med att det bara var nyttigt me en femma på örat, säger Håkan.

Det gick snabbt utför för Håkan. Inte nog med att han sov middag varje dag, långsamt men säkert förflyttades också middagsluren in till sovrummet. Det tog bara några veckor innan Håkan sov middag i sin säng varje dag. Håkans beroende gick snabbt ut över studierna. Han kom försent till morgonföreläsningarna för att han inte kunnat somna innan tre på natten och när han väl lyckades ta sig till universitetet i tid var det alltid med rödsprängda ögon och bristande uppmärksamhet.

– Jag märkte ju vad som var på gång. Jag sa åt han att du måste sluta, jag känner så jävla många som gått ner sig på det där. Han hamnade i försvarsläge direkt, riktigt förbannad blev han. Du ska väl för fan inte säga nånting! Du ligger ju för helvete och sover hela jävla nätterna! Fan ska du bry dig för om jag tar mig en kvart på kvällen sa han. Jag borde stått på mig men jag blev också förbannad. Dra åt helvete sa jag, hoppas du somnar på spårvagnen och hamnar på länsmansgården ditt arsle! Det var sista gången vi sågs, säger Jajje Olsson, före detta vän.

Efter att ha blivit utsparkad från skolan för att ha slumrat till under en tisdagsföreläsning med Nils Hansson hamnade Håkan i en nedåtspiral av duntäcken och snoozefunktioner. Han prostituerade sig för snuttefiltar och sov på spårvagnar, parkbänkar och i dåligt upplysta möbelaffärer. Smekmånaden var över, nu hade leken blivit allvar. I december 2010 hittades Håkan död på järntorgets toalett.

– Han ringde mig veckan innan och ville ses. Han berättade att han sovit normalt i över en vecka och att det äntligen var slut med den där skiten. Han lät så pigg och fräsch att jag började gråta. Jag trodde verkligen på han. Det tror jag att han själv gjorde också. Men han ville ha den där sista vilan innan han återgick till Svenssonlivet, och en sista vila fick han, säger Håkans Mamma.

Håkan hade bäddat ner sig under ett duntäcke med inte mindre än fem kuddar. Han hade ställt en väckarklocka som han just köpt av en langare på andra långgatan. Väckarklockan ringde aldrig. Håkan vaknade aldrig igen.

– Fem kuddar är ju väldigt mycket. Det var väl antagligen vad han använde när han körde på som hårdast och det blev för mycket nu när hans dygnsrytm hade återvänt till det vanliga. Jag är tveksam till att han hade vaknat även om klockan hade ringt. Det här är alliansens nya kalla Sverige, politikerna byr sig inte. Och den vaga lagstiftningen gör att vem som helst kan beställa hem en resårbotten från internet helt lagligt. Tillverkarna gör nya sängar snabbare än våra lagstiftare kan klassificera dom. Det är en förlorad generation, säger Rolf, Dolphsson sömnexpert.

Och fallet Håkan var bara ett av tusentals. Ny statistik visar att mer än var tionde sjuåring uppnått remsömn innan bollibompa är slut. Bristande information och dåliga förebilder är problemet. Att skolorna säger att tuppluren är en inkörsport till koma hjälper inte ifall barnen ser sin pappa ligga på soffan och slumra till redan innan de regionala nyheterna på svt har slutat. Samtidigt får rockstjärnorna ungdomarna att tro att det är coolt med sömn med låtar som Sleeping my day away, Sleep now in the fire och Sleeping in my car. Ungdomen har ingen chans.

Horse, not even once.

Stämningsmusik: Sleep – Dopesmoker

8 Replies to “Det slumrande folket”

  1. Hur är det där i Japan egentligen Sebastian? Jag blir lite orolig när jag läser: “Käka. Plugga lite till och sedan dör jag av trötthet.”

    Du är helt klart i farozonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *