Melodifestivalen

Medan Hultsfred och Arvika går under så står fortfarande Sveriges klart sämsta festival stark. Melodifestivalen. Rallarsvängen, en liten “festival” i Älvsbyn som mestadels går ut på att alla dricker sig dödsfulla till minne av ett stort fylleslagsmål som var för hundra år sen brukar bjuda på stabilare underhållning. Ibland finns det ju karuseller. Självklart tolkar jag ordet festival rätt fritt nu. Jag skulle egentligen aldrig kalla melodifestivalen för en festival.

Hur som helst har mitt förakt för melodifestivalen växt varenda år sen de gjorde om det till en dokusåpa med femtio avsnitt. Jag förstår inte hur folk kan hålla intresset för melodifestivalen uppe under de sex månader som den pågår. Är det så intressant att se gamla avdankade artister, homosexuella män och idoldeltagare sjunga dassiga låtar till förinspelad musik? Och andra chansen, behöver vi verkligen se förlorare en gång till? Eller tror folk att playback låter bättre nästa gång?

Att slå på sin radio eller tv när melodifestivalen pågår är helt uteslutet. Jag brukar köra på total media-blackout. Annars kan man räkna med att varenda program diskuterar Tommy Nilssons tråkiga klädval eller Shirley Clamps urringning. Det är medias motsvarighet till att umgås med människor som bara pratar om champions league. Fullkomligt ointressant. Dessutom ointressant på ett sånt sätt att jag verkligen inte förstår hur någon kan tycka att det är intressant. Jag brukar hävda att jag kan se storhet även i sånt som inte intresserar mig, men i fallet med melodifestivalen förstår jag inte alls.

Och sen när skiten är klar så kommer det ultimata beviset på att Sverige är på väg åt helvete. Hälften av låtarna blir till riktiga hits och ska spelas i repeat på radion. All pratradio förutom nyheterna utgår till fördel för en tolvtimmarsmix av det gör ont, och kvart i fem ekot måste sjungas in över en karaokeslinga. Att varken självmorden eller sjukskrivningarna går upp under melodifestivalen är ett mysterium större än livets ursprung.

Oturligt nog pluggar jag journalistik. Så någon media-blackout känns svår att genomföra i år. Vi kommer jobba med tv de tre sista veckorna av melodifestivalen och jag ber till gudarna att vi slipper ha någonting med melodifestivalen att göra.

One Reply to “Melodifestivalen”

Leave a Reply

Your email address will not be published.