I don’t tip because society says I have to

Det här med dricks har diskuterats flera gånger på senaste tiden. Diskussionen inleds oftast vid sämsta möjliga tillfälle, det vill säga när man sitter och äter eller när man ska betala. Jag är i alla fall en stenhård antidricksare. Så till den grad att jag inte klarar av att vara tyst när människor ska börja dricksa. Jag måste påpeka att det här är för helvete Sverige och här dricksar vi inte. Jag börjar inte grina när någon säger åt någon att de kan behålla växeln eller kastar växelkronorna i nån liten skål. Det kan jag gå med på.

Men vet inte vad folk håller på med när det ska dricksas med sedlar eller fyllas i några extrafält. Folk får dricks i skitiga u-länder som USA för att de inte kan överleva på sin lön annars. Det kan man i Sverige. Och kan man inte överleva på sin lön så får man skaffa billigare boende, billigare vanor eller ett mer välbetalt jobb. Jag vet inte om det är att folk vill visa hur stor ekonomisk-penis dom har, att dom sett för mycket film eller vad det handlar om.

“Men hon var ju supertrevlig!”. Klart som fan att personalen är trevlig, det är det dom är anställda för. Och är dom inte det så gör dom väl inte sitt jobb och kanske borde ersättas av någon bättre. Det är så det fungerar med alla andra jobb. Det är inte så att sopgubben ligger hemma en vecka och spelar tv-spel varpå chefen ringer upp och säger att jag märker att du inte gjort ditt jobb i veckan, så du kommer tyvärr bara få grundlönen.

“Men det här är ett lite finare ställe”. Ja men vad i helvete har det med dricks att göra? Alla som jobbar här har garanterat högre lön än på alla skitställen men dom gör samma sak. Och ingen kan lura mig att den som bestämde att en entrecote i pillerform med lite potatis till ska kosta 300 spänn höll tillbaka på priset för att servicen ska betalas separat.

Bland det värsta var nog på Red lion i Majorna när jag beställde en öl och betalade med kort. Då fick jag själv knappa in vad jag ville betala. – Vad jag vill betala? Ja då blir det nog gratis faktiskt. Och ska det vara så här så kan du langa hit en flaska southern comfort också.

Självklart var det meningen att man skulle få dricksa om man ville. För att man köper en dum jävla öl för 40 spänn? Troligt säger jag bara. Jag vet inte hur bra en öl ska serveras för att jag skulle känna att bartendern förtjänar dricks. Däremot har jag ofta varit med om att jag velat att bartendern ska få något slags straff. Ifall det gick att kombinera så att man dricksar men dricksen kastas jättehårt i ansiktet på bartendern kanske det vore värt det. Då skulle jag dricksa hela jävla tiden och alltid ha med mig en hel säck med enkronor ut på krogen.

3 Replies to “I don’t tip because society says I have to”

  1. haha tsss… jag kan bara tänka mig hur det skulle låta om du var servitör men inte fick dricks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *