Anders Behring Breiviks koppling till datorspel

Norge sörjer, Norden sörjer, Europa sörjer, hela världen sörjer. Men sorgen i media blandas snabbt med effektsökeri.

När Anders Behring Breiviks manifest hittades på internet innehöll det en detalj som plötsligt verkade vara viktig att ha med i alla artiklar. Detaljen att han gillade Call of Duty: Modern Warfare 2, och att man i det spelet kan träna på att skjuta människor. Jag vet inte om det bara är okunskap som gör att så många journalister skrivit om denna detalj, som att den dessutom vore sann.

Det är nämligen fullkomligt omöjligt att träna för att skjuta människor i ett datorspel, ifall det inte finns ett gevär som man använder sittandes vid ett skrivbord och som man siktar och avfyrar med en mus. Mig veterligen finns det inget sådant gevär. Och det finns heller inget spel i hela världen som kan mentalt förbereda en människa att mörda över 80 försvarslösa och oskyldiga ungdomar. Jag tror inte det finns något som kan göra det. Det krävs en obeskrivligt sjuk hjärna för att kunna göra nånting sånt.

Anders Behring Breiviks manifest består av 1500 sidor hat och vansinne, men av någon anledning tar journalisterna just det här på allvar.

Ännu värre blir det när jag läser Erik Magnussons artikel i Sydsvenskan.

”Anders Behring Breivik tycks under senare år ha fört ett sorglöst ungkarlsliv, till stor del framför datorskärmen. Han roade sig med dataspel och var engagerad i online-spelet World of Warcraft, ett spel som han på Utöya kom att omsätta i praktisk handling”,

Förutom detta skriver han att Anders Behring Breivik var med i Oslos pistolklubb och har tre skjutvapen registrerade i sitt Namn. Men där står det ingenting om att omsätta det i någon praktisk handling, bara World of Warcraft.

Jag måste undra vilken praktisk handling lärde han sig genom World of Warcraft? Lärde han sig att använda magi för att frysa sina fiender eller förvandla dem till får? Eller var det kunskap om draken Onyxias Deep Breath-attack som han omsatte i praktisk handling när han begick det vidrigaste dådet vi har upplevt i Norden? Själv är jag helt säker på att hans medlemskap i pistolklubben som spelade mest roll av de två.

Verklighetstrogen dödssimulator

Jag vet inte om Magnusson bara formulerade sig olyckligt, om det är effektsökeri, okunskap eller bara ett förtvivlat försök till att hitta någonting att skylla på. För jag tror att vi alla vill hitta någonting att skylla på för att se till att det här aldrig händer igen.

Men det hjälper inte att skylla på någonting så irrelevant som att Anders Behring Breivik gillade datorspel. Det hade lika mycket att göra med dåden som att han drack mjölk eller att han tog på sig byxorna när han steg upp på morgnarna. När bomben just exploderat var det många drog förhastade slutsatser och skyllde på islamister. Är det datorspelens tur nu?

Jag tycker att istället för att svamla om datorspelens möjliga inverkan på det här odjuret borde vi journalister koncentrera oss på att skriva om demokrati, människors lika värde och öppenhet i samhället. Det är det som kommer att avvärja framtida tragedier.

P.s Vad tror ni? Kommer folk falla för det här så att det blåser upp en debatt om datorspel igen eller fattar folk vad media håller på med?

Edit: Ser att artikeln nu är korrigerad på grund av en olycklig formulering och ett sakfel. Så går det när man skriver om sånt man inte vet någonting om och använder sig av billiga knep för att få läsare.

Edit2: Bra jobbat Aftonbladet, där andra korrigerar lägger ni till. På plus dessutom för att fresta folk att betala för att läsa fullkomlig idioti. Lågt, otroligt lågt.

2 Replies to “Anders Behring Breiviks koppling till datorspel”

  1. Datorspel påverkar inte människan, psykologer är idioter och valde yrket i tron att de ville hjälpa andra – pajasar som inbillar si en masa skit och religiösa föreställningar – inte bättre än Behring Breivik själva.

  2. Mången gång har jag funderat när jag går omkring på gatan om jag inte ska använda en fireball på en polisbil. Jag har ju trots allt tränat fett med levels av fireball i många spel genom tiderna, så jag borde rimligtvis kunna frammana fram en ganska stor en.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *