Mina tankar om public service

Det pågår två utredningar om public service. Den ena av kulturdepartementet, den andra är allmänhetens utredning. Den utredningen startades bland annat av vänner på JMG och jag har länge tänkt skriva ett inlägg om det, men det har alltid glömts bort till fördel för annat. Men nu tänkte jag göra ett försök i alla fall.

Som jag ser det är det viktigaste att Sveriges Radio och Sveriges Television har yrkesstolta och duktiga journalister med hög trovärdighet. Utöver detta sänder de också underhållning, som även om den oftast inte uppskattas av mig, är populär bland folket.

Och det är väl där, som jag förstår det, som skon klämmer för många. De tycker att det inte ska sändas ren underhållning, för det ska de andra kanalerna ta hand om. Det är svårt att konkurrera mot ett företag som får gratis lagstiftade pengar varje år.

Många år höll jag med om det, jag ville inte betala någon licensavgift. Men ju mer insatt jag blir i världens mediaklimat desto mer tycker jag att det inte bara är okej, utan en nödvändighet. Det är vår kvalitativa nyhetsrapportering som gör att vi inte kommer få ett svenskt Fox News, det vill säga ren politisk propaganda förklätt till nyheter. Det är SR och SVTs trovärdighet som gör att andra nyhetsprogram inte kan komma med rena lögner, för det skulle upptäckas direkt.

Men varför kan de inte bara ha nyheter då? Det här kanske känns som spekulationer, men jag tror inte att folk tittat på nyheterna om tv-kanalen är väldigt impopulär. Jag tror det krävs ett stort varierat utbud för att folk ens ska ha SVT sparat på sina TV-apparater eller SR på sina radioapparater. Vår generation kanske vet vad som gäller men när de yngre generationerna börjar intressera sig för nyheter kommer de inte slå över till en tv-kanal med enbart testbild, rysk dockfilm och nyheter.

Det pratas också om de radio och tv-kanaler vi kanske missar genom att ha konkurrenskraftig public service. Och jag tror helt klart att det är sant att vi missar några. Den som bara är intresserad av bandy och skiter fullkomligt i Littorinaffären kanske hellre vill ha en kanal med bandy dygnet runt. Men man måste också vända på steken och prata om det nyhetsklimat vi kanske skulle tappa. Det kanske är min naturliga misstro till stora företag men den dag som vissa vinstdrivande företag kan äga de populäraste tidningarna, radiostationerna och tv-stationerna utan att ha den sortens kvalitetskoll som SVT och SR utgör tror jag vi är illa ute.

6 Replies to “Mina tankar om public service”

 1. Det största felet är väl tramset med licenserna. Ska det betalas på någon form av kollektivt vis, lägg det då på skatten!

  Sen är väl statligt kontrollerade nyhetskanaler jorden runt inte helt kända för att göra speciellt neutrala reportage… det är en fin tanke, men public service är och kommer alltid vara vänstervridet. Det ligger i dess natur, eftersom liberalare tankesätt sätter sig direkt emot skattefinanserad media över lag.

  Kanske gör det väldigt lätt för små aktörer att starta och driva egna, fristående kanaler. Och straffa samtidigt större aktörer med skatter/avgifter.

  Al Jazeera är våldsamt privat och har fortfarande den överlägset bästa nyhetsrapporteringen i världen imo. Iaf den engelska delen, den arabiska kan jag inte uttala mig om. 🙂

 2. Lilleman: Fast nu ägs väl Al Jazeera av staten Quatar. Vet inte hur våldsamt privat det känns? En annan kanal som enligt mig är riktigt bra är BBC, som också känns lite lätt kopplat till en stat. Nu säger jag inte att makthavarna ska ha kontroll över innehållet, absolut inte. Men det är skillnad på public service och Berlusconis privatägda tv-bolag. Det är just sånt som public service motarbetar.

  De dåliga kanalerna som Fox News och NBC News däremot är privata. NBC News ägs till exempel av general electrics som har ett finger med i spelet i så gott som allt som händer i världen.

  Att media är vänstervridet har väl inte med staten eller public service att göra? I såna fall skulle väl logiskt sett svt och sr vara högervridet? Däremot ligger det i journalisters natur att hålla på underdogs, det är rätt klassiskt att rösta på vänsterpartiet, miljöpartiet och folkpartiet liberalerna.

  De icke-etablerade partierna, ”uppstickarna” – kopplas till journalistens självförståelse som representant för den lilla människan, granskande av makten. (Direkt från tentanteckningarna)

 3. Så fort jag blir vuxen och skaffar jobb och egen lägenhet. Men vi betalar faktiskt tv-licensen här. Jag vet inte ens om man får betala dubbel tv-licens även om man vill.

 4. Jo, fail av mig. Storyn jag hört om Al Jazeera är att det startades av en Emir som var töntrik och startade sitt eget lilla land. BBC vet jag egentligen inte så mycket om, förutom att dom gjort en del rätt bra TV-serier. 🙂

  Media är inte vänstervridet, skattefinanserad media är. (Lagstadgad licens eller skatt… potato potato) Varför skulle SVT och SR vara högervridet? Jag är inte riktigt med på ditt resonemang känner jag.

  Vad för partier journalister håller på över lag vet jag inte… kanske är det olika med lite mer seriösa, frilansande journalister, och random ledar-skribenter och annat pack som i princip bara skriver om juholt och mumin-ledaren. 🙂 Kan vara jag som läser fel tidningar dock. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *