American Sniper

american sniper

Chris Murica är den krypskytt i USAs armé som skjutit flest människor någonsin. Detta ska självklart firas med en film. Med Clint Eastwood bakom kameran iträder sig Bradley Cooper rollen som Murica. Under filmens gång skjuter han män, barn och kvinnor på löpande band tills han uppnår sin legendariska high score på hundratusen människor innan han går i pension efter sin sjuttonde resa till Irak, Afghanistan, eller var de nu är. Han är både krypskytt och nere på marken och sparkar in dörrar som den superhjälte han är. Det sista skottet är så långt att han kunnat ligga hemma på sitt garagetak i USA och träffa slutbossen i ögat med ett enda skott.

Bryr man sig om problematiserande om kriget, hur film avspeglar verkligheten och så vidare så tror jag säkert att det är en sjukt rutten film. I början skjuter han ett barn med en granat. Shit tänkte jag, det är det här som filmen handlar om. Hur ska han ta sig vidare i livet? Hur ska han kunna fortsätta i kriget och försvara sitt fosterland och sina kamrater? Post-traumatisk stress och hela den där skiten. Men det är en försvinnande liten del av filmen. De hade kunnat klippa det helt utan att någon hade märkt det.

Men jag brydde mig inte nämnvärt om politik och verklighet, utan jag tog den för vad den är. Jag blev underhållen.

3/5

I was just protecting my guys, they were trying to kill… our soldiers and I… I’m willing to meet my Creator and answer for every shot that I took.

American Sniper är nominerad i sex kategorier:

Bästa film
Bästa manliga huvudroll
Bästa manus efter förlaga
Bästa klippning
Bästa ljud
Bästa ljudredigering.

Antal kategorier som American Sniper borde nominerats i:

Ingen alls.

Jag förstår inte vem det är som så otroligt gärna vill att Bradley Cooper ska vinna en Oscar, men det börjar bli löjligt. Det är väl inget större fel på hans insats, men det är ingenting prisvärt med den. Samma sak som med förra årets American Hustle.

Kul grej: Chris Kyle var förövrigt antingen notorisk lögnare eller fullblodspsykopat. Som jag förstår det så är det det förstnämnda. Bland annat har han skrutit om hur han åkte till New Orleans efter orkanen Katrina för att skjuta plundrare. Han ska även ha dödat två bilkapare vid en bensinmack.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *