Birdman

Birdman-Movie-Poster-Keaton

Birdman handlar om en sunkig avdankad skådespelare som är känd för ett antal superhjältefilmer för många år sedan (Meta as fuck). Han ska sätta upp en Broadwaypjäs och rädda sin karriär, familj och ekonomi. Han bråkar med sitt ego som visualiseras som hans superhjälteroll, Birdman.

Det är en svart komedi med en gimmick. Kameran klipper aldrig, förutom i slutet. Den är såklart inte filmad i ett svep utan i många väldigt långa tagningar som smetats ihop i post production. Själv tyckte jag det kunde bli jobbigt att se på till slut, men det är helt klart intressant och annorlunda. Birdman är bra på många sätt, men den är inte bländande underhållande. Skådespelarinsatserna från Emma Stone, Michael Keaton och Edward Norton är starka. Den är välskriven och fotot är fantastiskt men jobbigt. Klart sevärd men svårt överskattad film.

3/5

Well, there’s a whole world out there where people fight to be relevant every day. And you act like it doesn’t even exist! Things are happening in a place that you willfully ignore, a place that has already forgotten you. I mean, who are you? You hate bloggers. You make fun of Twitter. You don’t even have a Facebook page. You’re the one who doesn’t exist. You’re doing this because you’re scared to death, like the rest of us, that you don’t matter. And you know what? You’re right. You don’t. It’s not important. You’re not important. Get used to it.

Birdman är nominerad i nio kategorier:

Bästa film
Bästa manliga huvudroll
Bästa manliga biroll
Bästa kvinnliga biroll
Bästa regi
Bästa originalmanus
Bästa foto
Bästa ljud
Bästa ljudmixning

Kul grej: Det var så klart mycket långa tagningar och regissören Alejandro Gonzales tyckte det var en kul grej att hålla reda på hur många gånger skådespelarna gjorde bort sig. Emma Stone gjorde bort sig flest gånger och Zach Galifianakis gjorde bort sig minst antal gånger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *