Selma

MLK-Jr.-Selma-Film-Review

Jag är säker på att det här är en välspelad, välgjord och intressant film för många. Men för mig gjorde den ingenting. Jag hade inget intresse när jag slog igång den och den lyckades inte fånga mitt intresse på 45 minuter så jag slog av den. Vet inte om det bara är att jag inte bryr mig särskilt mycket om Martin Luther King och hela den rörelsen. Kanske jag var på fel humör för att se en så pass tung film? Jag avstår i alla fall från att betygsätta.

?/5

Who murdered Jimmie Lee Jackson? Every white lawman who abuses the law to terrorize. Every white politician who feeds on prejudice and hatred. Every white preacher who preaches the bible and stays silent before his white congregation. Who murdered Jimmie Lee Jackson? Every Negro man and woman who stands by without joining this fight as their brothers and sisters are brutalized, humiliated, and ripped from this Earth.

Selma är nominerad i två kategorier:

Bästa film
Bästa sång

Kul grej: Något fick mig att börja kolla upp lite saker var att Lyndon B Johnson framställs som att han inte gillade MLK och var emot protesterna i Selma. Självklart vart det massvis med historiker som hade höjt sina röster och påpekade att det var helt och hållet fel och historieförfalskning.

“In fact, Selma was LBJ’s idea,” Califano, Jr. continued. “He considered the Voting Rights Act his greatest legislative achievement, [and] he viewed King as an essential partner in getting it enacted.”

Regissören har svarat på kritiken med att hon inte ville göra en “white savior film”. Så jag vet inte. Visst är alla verklighetsbaserade filmer dramatiseringar och man får välja vad man ska ha med. Men jag tycker inte att man får välja att göra Lyndon B Johnson till en skurk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *