Oscarsgalan 2015

article-statue2-0230

Det är konstigt hur man kan tycka att Oscarsgalan är en intetsägande popularitetstävling och inte har någonting med riktig kvalitet att göra men samtidigt tycka att det är lite kul. Det var ganska många år sedan jag såg Oscarsgalan senast och jag kommer nog inte göra det den här gången heller. Jag kommer inte kunna vara vaken till de tyngre grejerna i alla fall. Så jag ser nog några highlights på måndag istället.

Men jag brukar alltid försöka se de filmer som är nominerade till bästa film och fundera vilka jag gillar bäst. Det har jag också gjort i år, men nu har jag skrivit ett par rader om varje film också. De kan ni läsa längre ner i bloggen, eller klicka på länkarna här nedan i kategorin bästa film. Tyvärr hade jag helt glömt bort Boyhood, så den har jag inte sett. Kvinnlig huvudroll och kvinnlig biroll hade ett flertal filmer som jag inte har sett, men baserat på vad jag sett skulle jag gett den till Felicity Jones och Emma Stone.

Skulle även vilja påpeka att det är sjukt att Nightcrawler enbart blev nominerad för manus. Det kan inte beskrivas med mindre ord än att det är en jävla travesti att inte Jake Gyllenhaal blev nominerad för bästa manliga huvudroll i en värld där Bradley Cooper är nominerad för American Sniper. Det är också svårt att förstå hur inte Legofilmen kan vara nominerad för bästa animerade film. Det är en underlig värld.

Bästa filmWHIP

Birdman 

Boyhood

The Imitation Game

The Grand Budapest Hotel

Selma

The Theory of Everything 

Whiplash

Själv tyckte jag att Whiplash var den bästa av de nominerade, men jag tror inte att det är en Oscarfilm. The theory of everything är en mycket mer trolig vinnare. Lite kul att fyra av åtta nominerade är biopics även om nu American Sniper inte har någonting att göra i kategorin bästa film.

 

the-theory-of-everything-eddie-redmayne-2-300x336Bästa manliga huvudroll

Steve Carell för Foxcatcher

Benedict Cumberbatch för The Imitation Game

Bradley Cooper för American Sniper

Michael Keaton för Birdman

Eddie Redmayne för The Theory of Everything

Alla är möjliga, förutom Bradley Cooper. Vi ska i och för sig inte underskatta hur många gamla krigskåta gubbar i Hollywoods ålderdomshem känner hur blodet rusar till när de får se en true murican hero på vita duken. Jag tippar själv på Eddie Redmayne då han spikade en så pass fysisk roll som Stephen Hawking. Annars så måste jag säga att jag inte var vidare förtjust i Foxcatcher men Steve Carell gjorde ett sjukt bra jobb.

 

Bästa manliga biroll1210423_Whiplash_1

Robert Duvall för The Judge

Ethan Hawke för Boyhood

Edward Norton för Birdman

Mark Ruffalo för Foxcatcher

J.K. Simmons för Whiplash 

Jag har inte sett the Judge eller Boyhood. Men J.K Simmons får definitivt min röst här. Norton var förvånande bra i Birdman också. Jag trodde Edward Norton var slut som artist då han absolut inte levt upp till sina tidigare roller under de senaste tio åren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *