El Topo Andalusia La Montana Sagrada

Runt tiotiden begav jag mig till pendeln för att åka in till själva staden Malaga för lite äventyr. Otroligt enkelt att ta sig omkring här nere. Pendeln kostar runt två jorå och allt biljettköpande görs genom automat så att man slipper obekväma konfrontationer där man är osäker på om man ska prata engelska eller använda sin låtsasspanska och sen inser att ens låtsasspanska egentligen var låtsasfranska och att allt just blev mycket knepigare för nu måste man förklara på engelska att man inte kan franska, eller spanska för den delen. Man är en idiot.

Hur som helst så var det kultur som stod på tapeten. Jag vet ett och annat om kultur, jag drack faktiskt rödvin till middagen igår. Det finns två kända personer som kommer från Malaga. Antonio Banderas och Pablo Picasso. Vet inte om det finns något Mask of Zorro-museum men Picasso känns på något sätt som den viktigare konstnären, så det fick bli besök på Picassomuseumet efter att jag varit och kikat på katedralen.

fbt

Vet inte om underskattad är rätt ord för en världens största konstnärer men han får mycket skit från den självsäkra pöbeln som säger att han målade som skit. Som att det viktigaste alltid är att måla fotorealistiskt. Men poängen med Picasso är väl att han målade känsla och rörelse och så enkla former som möjligt. Picasso var punkare med pensel, och det får man respektera.

cof

Självklart tog jag upp kameran för att ta några bilder. Vad är poängen med att vara kulturell om ingen vet om att jag varit kulturell? Snabbare än satan själv så kom en vakt och sa åt mig att jag inte fick ta några bilder. Jag antog att vakterna var där för att vakta konstverken ifall något fyllo med spritpenna förlorar sin inre strid mot impulsen att rita hitlermuschor på konstverk för miljoner. Den var stark, men jag klarade av det.

Men tydligen är det främst för att se till att ingen tar några bilder. Jag är väl ingen idiot som kopplar på en strålkastarblixt ovanpå kameran, man fattar ju poängen med “no flash photography”, men jag antog att det skulle vara okej utan blixt. Vad kan problemet vara? Ska jag fota av hans tavlor och lägga upp dem på Piratebay? Kul att se hur som helst.

IMG_20180514_131926

Sen blev det en snabb lunch nedanför Alcazaba vid amfiteatern. Kan ha blivit ett par pils också innan jag gav mig av för att utforska Alcazaba. Alcazaba intogs av Ferdinand och Izabella från moperna under Malagas belägring 1487. Det nedre palatset krävde en del klättring för att ta sig upp till, men sen var det så väl konstruerat att man fick gå ner till gatunivå igen för att ta sig upp till den övre delen. Den lodräta solen svetsade på flintskallen under hela klättringen, men jag klarade av det till slut, utan syrgas. Annars är det mest bara sherporna som bor på den där höjden som klarar av det har jag hört.

IMG_0356

Under en av mina fåtal pauser på vägen upp såg jag ett antal kvinnor som såg särskilt plågade ut. Jag fattar inte hur de kan motivera att kränga på sig alla dessa skitskor. Jävla platåsandaler och höga klackar när man vandrar upp för ett berg. De ser ut som skit och det är ingen som bryr sig om hur korta de är förutom de själva. Även om jag är kort skulle jag inte få för mig att vandra till en bergstopp med styltor.

IMG_0336

Sanslöst jobbig klättring var det i alla fall trots att jag är textboksexemplet av perfekt fysik. Men om Bon Scott lärt mig något så är det att det är långt till toppen om man vill rocka. Spanjorerna förstår inte det här med trappor eller asfalt. Det är liksom halkiga stora gatstenar och 45 graders lutning som gäller. Det är tur att det nästan aldrig regnar här för alla på stigen skulle garanterat glida ner som i en vattenrutschkana. Jävligt värt med en pils från baren som så klart fanns på toppen och den vackra utsikten. Jag var så törstig att det  kändes lite som att jag bara absorberade ölen genom vävnaden innan den tog sig hela vägen ner i magen. Trots att jag köpte inte mindre än två vattenflaskor på vägen upp. Tog vägen tillbaka till pendeln genom någon slags park med exotiska träd. Väldigt fint i Malaga må man säga.

IMG_20180514_141015

Tillbaka i Torremolinos svimmade jag på soffan med värkande fötter och ben en stund innan jag letade upp något att äta. Spelade indisk roulette och beställde chicken Vindaloo i utlandet. I Sverige är nästan all indisk mat anpassad så att farfar ska kunna äta det utan att dö. I utlandet vet man aldrig hur de ser på saken. Men den var helt perfekt. Lämplig vulkankänsla i munnen utan att man känner att man måste slå 112 i förväg. Faran är väl inte över än direkt då currylavemanget nog känns av imorgon då porslinet får bekänna färg.

IMG_20180514_160915

Nu sitter jag på ballen med ett glas bubbel och värkande fötter. Har tagit 25 440 steg i dag. Klättrat 177 meter och gått 18,16 kilometer. Fortsätter jag så här när jag kommer hem kan jag nog sluta fundera på det där med dieter över huvud taget. Men imorgon funderar jag på att göra så absolut lite som möjligt. Frukost och balkonghäng i lägenheten och rulla ner på stranden vid lunchtid för ett nytt försök med Kafka. Får hoppas att det här med unga kvinnor med juvren framme bara var en engångsföreteelse, annars kommer jag aldrig få veta vad Josef K egentligen är häktad för.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *