Små doser av arsenik

Man pratar ibland om de här “små doserna av arsenik” i samhällsdebatten. De små sakerna som över tid förgiftar samhället utan att någon märker det. Det är på de små doserna av arsenik jag tänker på när jag hör att nattågen ska upphöra mellan min hemby Älvsbyn och  Göteborg.

Själv läser jag nyheten om detta, som upplyst individ i mediavärlden när jag värmer en kopp veganskt snabbkaffe i armhålan och funderar över mitt klimatavtryck. Fötterna är svartfrusna efter att jag tagit Fred Flinta-bilen till jobbet i minus 20 för att inte släppa ut några avgaser.

Allt på grund av rädslan av att Greta Thunberg ska behöva missa en till termin för att dyka upp som nån svarta madam i backspegeln och hulka ur sig ett tårfyllt tal om hur oerhört besviken hon är.

För självklart är hon besviken. Men det hoppas jag att hon framför allt är på varje självgod instagram-aktivist. De där som redan tagit sin jävla suparresor till Aiya Napa eller funnit sig själv på nån indisk strand innan de kommit fram till att ingen annan ska få resa någonstans.

Efter det så passar det ju så klart att introducera konceptet flygskam. Så att de kan sitta i en i cirkel sina privata tågkupé och ryggdunka varandra över vilka fina personer de är som åker  tåg. Jag hoppas i alla fall att de har en privatkupé. För de verkar fullt övertygade om att deras fisar inte luktar. Hur som helst är det slut med det också nu.

För nu lägger man alltså ner nattågen från Göteborg till Älvsbyn och resten av Norrland. De som har råd kan ju så klart lägga ut för flygskatten utan att bry sig. Studenterna får ringa hem och prata med mormor istället.

Man skulle väl slå näven i bordet om det inte vore för att benen skulle flyga åt helvete av kalciumbrist efter att man silat i sig någon kinesiskt vetesås istället för det dåliga miljövalet “svensk mjölk” under de senaste tio åren.

Vi ska plötsligt betala skatt på skotern för miljöns skull samtidigt som man glider omkring kostnadsfritt året runt med nån evinrude från 1972 i den skyddsvärda skärgårn’ i söder.

Vi ska också betala mer för vår “miljövänliga” el som gjort att ingen sett en lax ovanför kraftverket de senaste 20 åren. Kör man en dieselbil är man bokstavligen en mördare och måste straffas med skatt, skam och höjt drivmedelspris.

Och så ska vi åka tåg för miljön. Det har vi redan gjort i åratal. Men nu ska de bort, för att man har upphandlat tågtrafiken där den inte är lika lönsam. Och som vanligt får Norrbotten betala när det inte duger längre för kolonialmakten. För miljön var tydligen inte så där jätteviktig när man ställer det mot pengarna.

Det är i min mening här som vi kan börja diskutera de “små doserna av arsenik”. Så länge jag varit vuxen kan jag inte minnas att vi varit utan en årlig injektion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *