Däremellan kommer fastan

Har funderat på det här med högtider och har kommit fram till att en av de många anledningar till att man är fet kanske är att man bara handplockar de roliga och välsmakande delarna av den svenska kulturen.

Mitt dietande gick kanonbra där i november, men sen kom ju julen, och då slår det slint i skallen. Man bara “måste unna sig”, det är ju ändå jul. I början kanske man unnar sig en romrussin på kvällen, men i slutändan så svimmar man av blodsockerfall innan kalle anka på julafton för att man sugit i sig båda lagren av chokladasken innan lunchtid.

Vi svenskar är så vana att frossa under högtiderna att vi till och med efter mycket avancerad mental gymnastik lyckats tolka om vårfrudagen till våffeldagen så att vi får ännu en dag att spänna ut magen med.

När det sen är påsk så “måste man” ju ändå bara unna sig lite god påskmat. Om det ändå vore så att man bara åt ägg vore det väl en sak. Men i verkligheten blir det ju så att man injicerar chokladägg och rent socker i en vecka.

På påsken så ignorerar man också den tråkiga delen av traditionen. Under påsken har vi långfredagen som tidigare var den tråkigaste dagen på hela året. Förr i tiden var det näst intill dödsstraff på att ha roligt på långfredagen, men sen kom man på att den delen kan man ju skita i.

Nu idag är det fettisdagen. Då “måste man ju unna sig” en semla. Men man måste ju kanske inte rollspela att man är Ture Sventon som får sin sista måltid.

Men framför allt är det så att precis som på påsken så ignorerar man ju också bakgrunden till traditionen, den skiter man ytterst högaktningsfullt i. Anledningen till att man traditionellt äter fastlagsbullar är ju trots allt att det är för att fastan börjar.

I protest mot det svenska grissamhället som jag i allra högsta del är ett exempel på tänker jag därför fasta i år. Enligt svenska kyrkan ska det ge tid för eftertanke och att komma närmare gud. Gud lär jag nog inte komma nära hur mycket eftertanke jag än ger det, men någonting ska man väl kunna ge upp så man inte behöver känna sig som ett svin på påsken.

Enligt den kristna fastan så handlar det om att avstå från nästan vad som helst. Så jag tänker avstå från godis/chips/läsk, och det här slentriansupandet som pliktfullt utförs varje fredag och lördag framför datorn. Hur svårt kan det vara?

Vad jag tycker om de här nymodiga semlorna har jag redan redogjort för.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *